Hem > V > Vilka Biverkningar Har Litium?

Vilka biverkningar har litium?

Biverkningar: darrningar, ökad urinmängd, diarré, törst och viktökning. Biverkningarna är oftast övergående, de flesta har inga eller lindriga biverkningar. Litium kan användas under graviditet men kräver särskilt uppmärksamhet.

Läs mer

Related

Vilka lampor ska lysa på routern Telia?

Alla tjänster är igång. Routern är på väg att starta. Strömmen är på men vissa tjänster fungerar inte, t.ex. inte kontakt med station, inte internet, inte bredbandstelefoni. Den röda lampan betyder inte att routern är trasig.

På motsvarande sätt, när får man effekt av litium?

Litium har en profylaktisk effekt mot såväl maniska som depressiva faser av uni- eller bipolär manodepressiv sjukdom. Litium ska då tillföras kontinuerligt. Litium har också en terapeutisk effekt vid maniska tillstånd. Full effekt nås då inom ca 1 vecka. Kan man dricka alkohol när man tar litium? Var försiktig med alkohol när du äter medicin. Det är särskilt viktigt att berätta för alla dina läkare att du äter litium, så att de kan ta hänsyn till det när de ordinerar mediciner. Vissa läkemedel bör man inte äta samtidigt som man behandlas med litium.

Man kan också fråga vad är litiumförgiftning?

Vid förgiftning dominerar CNS-symtom och gastrointestinala symtom samt tecken till njurfunktionsstörning. Den vanligaste typen av förgiftning är den kroniska med en långsamt stigande koncentration av S-litium. Akut förgiftning är relativt ovanlig men förekommer vid suicidförsök. Varför går man upp i vikt av litium? Viktökning under litiumbehandling är inte ovanligt. Den kan dels bero på ökat vätske- och/eller kaloriintag dels på en ökad tendens till att samla på sig vätska. Då litium- behandling kan leda till ökad törst är det viktigt att törsten släcks med kalorifattiga drycker (helst vatten) för att undvika viktökning.

Related

Vilka TV kanaler sänder i 4K?

Det finns cirka 80 kanaler runt om i världen som sänder i 4K och VoD-tjänster som Amazon Prime, Vudu och Rakuten erbjuder också ett stort utbud av innehåll som filmer och tv-serier i 4K. Om du har en 4K-spelare kan du köpa och njuta av 4K-skivor.

Med detta i åtanke, hur farligt är litium?

Det är sedan tidigare känt att litium i medicin mot bland annat bipolär sjukdom kan ge problem med sköldkörteln. Den som använder litium i medicinskt syfte måste därför stå under ständig kontroll. – När vi använder litium så är det vid behandling av bipolär sjukdom och återkommande depressioner. Hur länge kan man ha biverkningar av medicin? Oftast anger man inte i bipacksedeln hur länge en biverkan kan tänkas kvarstå, sannolikt för att det varierar mellan olika personer. I allmänhet upphör biverkningar i samband med att man slutar med läkemedlet eller i relativt nära tid till att man avslutat läkemedelsbehandlingen.

Hur påverkar litium sköldkörteln?

Det är sedan länge känt att litium kan påverka sköldkörtelns funktion och orsaka hypotyreos. Huruvida sköldkörtelfunktionen återhämtar sig efter litiumutsättning har tidigare varit okänt. I vår studie undersöktes därför om litiumassocierad hypotyreos är reversibel hos patienter efter avslutad litiumbehandling. Hur många går upp i vikt av litium? Viktökning. Uppemot 30 procent av patienter som behandlas med litium kan drabbas av viktuppgång [54], vilken kan upp- gå till 10 kg eller mer [53].

När litium inte hjälper?

Återfall i bipolär sjukdom typ I, det vill säga den variant av sjukdomen som växlar mellan mani och depression, förebyggs i första hand med litium. Hos en del patienter hjälper inte detta, och då prövas i stället andra läkemedel, preaparat som normalt används vid epilepsi. Men inte heller detta räcker alltid.

By Janeen Mcmurry

Similar articles

Vilken medicin är bäst mot bipolär? :: Hur väl stämmer Snapchat kartan?
Användbara länkar