Hem > V > Vart Är Internet?

Vart är internet?

Internet är ett globalt nätverk som består av flera olika typer av sammankopplade fysiska nätverk. I hem och på arbetsplatser finns lokala nätverk (LAN), ofta baserade på Ethernet-teknologi och på trådlösa nätverk, som sammankopplar datorer, surfplattor och skrivare.

Läs mer

Related

Vart kan man skriva dokument?

Redigera enkelt Microsoft Word-filer online utan att konvertera dem, och lägg till de utökade samarbets- och hjälpfunktionerna från Docs, till exempel kommentarer, åtgärder och Smart Compose. PDF-filer kan importeras så att de kan redigeras direkt.

Med detta i åtanke, varför kom man på internet?

När allt fler datorer världen över börjar koppla upp sig myntas också namnet internet – en förkortning för international networking. Ordet används i text första gången 1974 av Vint Cerf. Det är samma person som skapar standarden TCP/IP som gör det enklare att ansluta till nätverket. Vad står ARPA för? ARPA – en amerikansk federal myndighet döptes senare om till Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), se Advanced Research Projects Agency.

Vad var problemet med ARPANET?

Systemet som utvecklades täckte hela landet och kallades TIDAS – totalintegrerat datasystem. Torsten Cegrell på ASEA inspirerades av paketförmedlingen i ARPANET, men TIDAS innehöll fler datorer och routingmekanismen som ARPANET använde sig av hade för hög felprocent för att kunna användas. Och en annan fråga, hur fungerar paketutbyte? Men på ARPANET började man använda något som heter ”paketutbyte” (”packet switching” på engelska). Det är en teknik som används än idag. Det går ut på att istället för att försöka skicka en hel fil, exempelvis ett foto, på en gång så delar man upp fotot i en massa små paket som man sen skickar iväg.

Related

Hur myntades uttrycket Internet?

Själva ordet har funnits länge, men den första gången ordet började betyda det som det betyder i dag var när internet uppfanns.

Folk frågar också varför blev internet så stort?

ARPANET användes även för att koppla samman universitet i USA och var länge en intern amerikansk angelägenhet för just militär och utbildningsväsende. Under början av 1970-talet var det de amerikanska universiteten som drev på utvecklingen av det som skulle komma att bli internet. Och en annan fråga, när kopplades sverige in på internet? Först när Tim Berners-Lee utvecklar World wide web i början av 1990-talet blir internet användarvänligt och slår igenom i de breda folklagren. 1993 får Sverige sin första webbsida och året efter öppnas möjligheten för svenska privatpersoner att skaffa ett internetabonnemang.

Hur man använder internet?

Inte oväntat spelar den bransch man arbetar i en stor roll för hur arbetsliv och privatliv blandas med hjälp av internet. IT- och kommunikationsbranschen samt finansbranschen är de branscher där flest arbetar på sin fritid via internet och även använder internet för privata ärenden under arbetstid. På motsvarande sätt, Är internet avdragsgillt? Att ha en internetuppkoppling räknas som en vanlig personlig levnadskostnad, och du kan oftast inte få avdrag för den kostnaden när du jobbar hemifrån.

Vad skulle hända om internet försvann?

Det skulle få stora konsekvenser

Om internet skulle försvinna skulle vi exempelvis inte komma åt våra egna pengar på banken. Vissa bilar skulle sluta fungera och det skulle bli kaos både på aktiemarknaden och på de allra flesta arbetsplatser.

By Louanne Strayham

Similar articles

Vad är ett typsnitt? :: Vad var internet tänkt för i början?
Användbara länkar