Hem > N > När Används Kryptering?

När används kryptering?

Idag är det en självklarhet att kryptering används av olika tjänster och webbsidor på nätet, i programvaror och i smartphones – för att skydda vår, ofta privata, information. De tydligaste exemplen på det är din internetbank och när du köper något från etablerade e-handelsplatser.

Läs mer

Related

När används jpg?

Tack vare sin kombination av bildkvalitet och filstorlek är JPEG-formatet det vanligaste bildformatet. Det används för att ta bilder med din systemkamera. Det här formatet kallas för ett komprimeringsformat.

Vad behövs för kryptering?

Kryptering består av två delar, en algoritm och en nyckel. När man ska kryptera information använder man både algoritm och en nyckel. Nyckeln är hemlig, och algoritmen kan vara antingen hemlig eller öppen. För dekryptering av informationen måste man ha tillgång till både nyckeln och algoritmen. När används symmetrisk kryptering? Vid symmetrisk kryptering används en och samma nyckel för att kryptera och dekryptera meddelandet. Fördelen med symmetrisk kryptering är att algoritmerna är snabba att utföra. Detta leder till att den används när stora datamängder krypteras och skickas. En vanlig längd på nycklar för symmetrisk kryptering är 128 bitar.

Dessutom, varför behöver mottagaren en nyckel vid kryptering?

I ett symmetriskt krypto används samma nyckel för att kryptera och dekryptera. Därför måste mottagaren få nyckeln innan det går att skicka över skyddade meddelanden. Om en tredje part får tag på nyckeln går det inte att lita på säkerheten. Och en annan fråga, vad betyder att alla filer är krypterade? När filerna väl blivit krypterade så finns det inget sätt att få tillbaka dem förutom att betala kidnapparna, vilket i alla fall, i princip, är helt fel. Även om man betalar finns det ingen garanti för att man får tillbaka sitt data.

Related

På vilket sätt är Philips platt TV kontrollerad när Alexa funktionen används?

Det är möjligt att använda rösten för att styra kompatibla enheter med Smart TV Voice Control. Allt du behöver göra är att säga: "Hej, slå på TV:n, byt kanal till...".

Varför måste känslig information krypteras?

Kryptering används i många sammanhang

Idag har vi stora mängder känslig information på våra enheter, som dokument, bilder och e-postmeddelanden. Skulle en enhet stjälas utan att informationen skyddas av kryptering skulle en utomstående ha tillgång till allt som finns i enheten.
Och en annan fråga, hur man använder pgp? PGP bygger på en krypteringsteknik som kallas för public key cryptography. Det innebär att varje användare skapar två nycklar, en privat och en offentlig. → Med en annan användares offentliga nyckel kan du skicka krypterade meddelanden till hen eller verifiera att det verkligen är hen som skickat ett signerat mejl.

Med detta i åtanke, hur lär man sig kryptera?

Du kan också klist- ra in den i ett e-postmeddelande. Din hemliga text kan inte läsas utan tillgång till din privata nyckel. Ett annat sätt att kryptera din text är att först spara den okrypterade texten i ett dokument, exempelvis med namnet ”texten. Vad är skillnaden mellan symmetrisk kryptering och asymmetrisk kryptering? DES och IDEA är så kallade symmetriska krypteringsalgoritmer dvs de använder samma nyckel för kryptering och dekryptering. RSA däremot är en asymmetrisk krypteringsalgoritm. Asymmteriska krypteringsalgoritmer använder sig av två olika nycklar. En används för att kryptera och den andra används för att dekryptera.

Vad är skillnaden mellan symmetrisk och asymmetrisk?

Man pratar om symmetriska lås/stolpe när stolpen sitter symetriskt på låshuset (låshuset är placerat mitt på stolpen) och osymmetriska när stolpen sitter förskjuten på låshuset. Gör så här för att ta reda på om du har en symmetrisk eller osymmetrisk låsstolpe: Är stolpen förskjuten, är stolpen osymmetrisk.

By Meuser Lankswert

Similar articles

Vilka två huvudtyper av kryptering finns det och vad skiljer dessa åt? :: Hur man krypterar sin dator?
Användbara länkar