Hem > r > Är Vätgas Framtiden?

Är vätgas framtiden?

Vätgas har stor potential när det gäller att minska koldioxidutsläppen inom olika branscher och sektorer. Den kan användas som energibärare när den ersätter fossila bränslen som gas eller olja. Den kan också användas som katalysator i industriella processer genom att ersätta fossila material som kokskol.

Läs mer

Related

Hur kommer robotar se ut i framtiden?

En robot måste kunna undvika blodkärl, veta om det blöder och kunna göra något åt det. Fler forskare tänker i en blandning, till exempel att styra en robot med tanken och veta var och hur roboten ska gå vidare med skalpellen.

Man kan också fråga kan vindenergi lagras?

Många aktörer världen över ser vätgas som en gångbar lösning för att långtidslagra energi från vindkraft och solceller. Den förnybara energi som solen och vinden genererar spjälkas till syrgas och vätgas genom elektrolys av vatten. Vätgasen lagras i tankar under högt tryck. Därmed, varför går det inte att lagra vindkraft? Varför går det inte att lagra energin på liknande vis i ett vindkraftverk? **Svar:** Den här frågan får vi som jobbar med vindkraft ofta. Det går att lagra stora mängder energi på liknande vis, om man har tillräckligt stora batterier och lyckas få fram tillräckligt billiga batterier.

Är vindkraft lösningen på vårt behov av energi i framtiden?

I framtiden kommer vind vara en av de viktigaste källorna till förnybar energi. Vindkraft är en utsläppsfri, förnybar energikälla som inte bidrar till den globala uppvärmningen och kommer ha stor betydelse i övergången till utsläppsfri elproduktion. Man kan också fråga hur funkar vätgasbilar? Vätgasbilen är en elbil där batterierna är utbytta mot en vätgastank och en bränslecell. I bränslecellen omvandlas vätgasen till elström, värme och vattenånga. Elströmmen går till driften av elmotorn, värmen ventileras bort och vattenånga blir till harmlösa avgaser.

Related

Är VR framtiden?

Under de senaste åren har virtuell verklighet blivit allt vanligare. Upplevelsen börjar leva upp till de höga förväntningar som ställs på den. Vi är vana vid att tala om detta. Många tror att virtuell verklighet endast gäller spel och fritid.

Hur farligt är vätgas?

Vätgasen är farlig, framför allt beroende på att den är ytterst lättantändlig, men en säker hantering är möjlig i de flesta applikationer. Vidare kan gasen inte upptäckas med våra sinnen, den varken syns, smakar eller luktar. Hur används vätgas idag? I dag används ”grå” vätgas inom industrin, till exempel för att tillverka ammoniak som sedan kan användas för att göra konstgödsel. Ett annat stort användningsområde är i raffinaderier där tjockolja ”lättas upp” med vätgas och omvandlas till bensin och diesel med hjälp av vätgas.

På motsvarande sätt, hur länge kan man lagra el?

Batterier är anpassade för att användas ofta: de lagrar små mängder el (i regel 5-15 kWh) under några timmar, eller max något dygn. Att i Sverige lagra el från sommar till vinter, då solen lyser desto mindre, skulle bli väldigt dyrt med batterier. Kan man lagra värmeenergi? Genom värmelagring kan överskottet sparas till vintern och på så sätt minska oljeanvändningen för uppvärmning och frigöra värdefull el och biomassa till mer avancerade användningsområden. Även det omvända, att lagra kyla från vintern till sommaren och då använda den för olika kylbehov är intressant.

Hur gör man för att få en jämn elproduktion från ett vattenkraftverk?

Vattnet strömmar genom kraftverkets propeller, så kallade turbiner, som börjar snurra. Turbinen driver en generator som gör om energin i vattnet till el. Avgörande för hur mycket el som kan produceras är hur stor fallhöjden i vattenkraftverket är. Och hur mycket vatten som passerar turbinen.

By Hunter

Vad kallades datalagring förr? :: Vilken energiform finns lagrad i ett batteri?
Användbara länkar