Hem > V > Vad Ska Man Ha För Objektiv?

Vad ska man ha för objektiv?

Det du behöver avgöra är hur långt du behöver och hur ljusstarkt. Till bröllop, porträtt och sport är ett ljusstarkt 70-200mm ett bra val, dessa är ofta lite ljusstarkare då zoomomfånget är kortare jämfört mot ett objektiv med längre brännvidd.

Läs mer

Related

Vilket objektiv är bäst för porträtt?

Porträttbilder kan tas med en brännvidd mellan 50 och 135 millimeter. Många kommer att säga att det är det ultimata porträttet.

Hur använder man ISO?

ISO-värdet brukar börja på 100 på en digitalkamera. Dessa värden fördubblas så här; 200, 400, 800, 1600, 3200. Ju högre ISO-värde, desto mer ljus kommer in i sensorn och desto ljusare blir bilden. Varje gång värdet fördubblas kommer dubbelt så mycket ljus in i kameran och dina bilder blir dubbelt så ljusa. Med tanke på detta, vilken bländare ger bäst skärpa? Mindre bländare, alltså högre bländartal, ger inte bara längre skärpedjup utan även skarpare bilder generellt. Men vilken bländare som ger skarpast bilder skiljer sig åt mellan olika objektiv. Oftast presterar de bäst någonstans i mitten, mellan bländare 5,6 och 11.

Dessutom, hur tar man bilder på norrsken?

Bländare

För bästa resultat, ställ in bländaren (f-stopp) på åtminstone f4 för att släppa in tillräckligt med ljus för att fånga norrskenet. Om du kan justera ner bländaren på ditt objektiv till f2. 8 så använd denna inställning istället, men undvik att gå lägre för att undvika brus och kornighet i bilderna.
Hur påverkar bländaren slutartiden? Ju större bländare desto ljusare bild därför att mer ljus släpps in i kameran. Slutaren är som en rullgardin som dras upp och ned olika snabbt. När slutaren är öppen kommer ljuset in och ju längre tid slutaren är öppen desto ljusare blir bilden.

Related

Vad gör ett zoom objektiv?

Det finns två nummer i linsen. Det är ett zoomobjektiv. Du kan ändra numret för att påverka hur mycket kameran ser. Ett zoomobjektiv är det vanligaste man kan ha på en kamera.

Vad är skärpedjup på kamera?

Skärpedjup är en term du stöter på ganska snabbt när du ger dig in i fotohobbyn. Den enklaste beskrivningen är att skärpedjupet är området där din bild är skarp. Alltså området där saker och ting är i fokus. Om du lyckas med kameran kommer ditt huvudmotiv förhoppningsvis ha perfekt fokus. Vad menas med skärpedjup? Kort skärpedjup beskriver helt enkelt hur mycket av scenen som kameran uppfattar skarpt. En tumregel är att landskapsbilder brukar vara bäst när de är skarpa genom hela bilden, i kontrast till porträttbilder där man gärna vill separera personen man fotar genom att göra bakgrunden suddig.

Hur ställer man in bländaren på Nikon?

03. För att justera bländaren håller du in knappen för bländarjustering och vrider kommandoratten (vänster för större bländare/lägre bländarvärde och höger för mindre bländare/högre bländarvärde). Vad är slutartid på kameran? Inom fotografi är slutartid (också kallad exponeringstid) den tid slutaren hålls öppen för att låta ljuset träffa filmen eller bildsensorn i kameran då ett fotografi tas.

Och därefter, vilken slutartid ska man ha?

En vanlig huvudregel som många brukar använda är denna formel: slutartid < 1 / (brännvidd * bildvinkelförändring). (Med ett 200 mm objektiv med 1,6 i bildvinkelförändring (crop factor) ska man ha 1/320 s eller snabbare.)

By Magulac Bollozos

Vilket av nedanstående alternativ är kända distributioner av Linux? :: Hur fungerar bländaröppning?
Användbara länkar