Hem > V > Vad Behövs För Att Podda?

Vad behövs för att podda?

Utrustning för Podcasting

Mikrofon, ljudkort och inspelningsprogram är de tre viktigaste delarna i utrustningen du behöver för att starta en podcast. Grunden till ett bra ljud börjar med mikrofonen så vill du skapa en proffsig podcast behöver du investera i en kvalitetsmikrofon.

Läs mer

Hur börja podda?

Steg-för-steg: Så här gör du!

  1. Förbered avsnittet. ”Ha en idé om vilket ämne du ska prata om, och skapa en röd tråd utifrån det! Skriv helst inte ett manus som du läser rakt upp och ner – det blir alldeles för stolpigt.”
  2. Spela in. ”Börja med enkel teknisk utrustning!
  3. Distribuera.
Därmed, vad behöver man för att spela in en podcast? Vilken utrustning behöver man för att spela in en podcast?
  • Mikrofon (helst med XLR-anslutning)
  • Ett externt ljudkort (audio interface)
  • Slutna hörlurar för inspelning.
  • Akustikbehandling mot rumsklang.
  • Dator och inspelningsprogram.

Får man betalt för poddar?

I grunden kan man säga att din podd kan finansieras på tre sätt: Annonser. Betalat innehåll (lyssnarintäkter alltså) Sponsring. Därmed, kan man tjäna pengar på podd? Det är svårt att tjäna pengar på poddar.

En orsak är att sponsorerna inte får veta vem som lyssnar, bara antalet nedladdningar och de som eventuellt hör av sig. Det går inte att skaffa data om lyssnarna som Google och Facebook gör. Men blir podden stor så går det att tjäna pengar.

Related

När behövs 5G?

5G kommer att användas för många låghastighetsförbindelser där uppkopplade saker samexisterar, och det är inte bara hastigheten som är viktig. Vi kommer att få se fjärrstyrning via mobilnäten, fordon och fjärrstyrda robotar med höga hastigheter, hög säkerhet och låg latenstid.

Med detta i åtanke, vad kan man prata om i en podcast?

Har du stora kunskaper inom ditt yrke eller något annat specifikt ska du kanske podda om det. Ett intresse eller en hobby kan också vara ett tema för en podd. Du bör välja något som du kan tänka dig att göra ett avsnitt om varje vecka. Alternativt ett där du utan svårighet kan hitta gäster att intervjua. Vad kostar det att starta en podcast? Spela in podden

Idag kan man köpa en bra och prisvärd podd-utrustning runt tusenlappen. Har man inte möjlighet att införskaffa sig en mikrofon kan man spela in ljudet via röstmemo på telefonen som man sedan importerar till datorn, berättar Johan Billgren.

Med hänsyn till detta, Är det gratis att lyssna på podcast?

Tekniken som podcasting använder, RSS, är helt öppet och gratis för alla. I princip så är podcast gratis men det finns poddar som låser in sitt material bakom en betalvägg. Många av Sveringes populära podcast är producerade av Sveriges Radio och då helt finansierade via Public Service. Hur inleder man en podd? Det tekniska vad gäller att starta en podcast

Däremot kan ett svängigt intro och outro hjälpa podden att stärka sitt varumärke. Det är något som lyssnarna förhoppningsvis kommer att uppskatta. Det går också utmärkt att använda sig av korta melodier eller liknande när man skiftar fokus till en ny fråga eller nytt ämne.

Hur får man en podd att växa?

Att starta en podd och spela in några avsnitt är lätt.Det svåra är att nå ut till en bred publik och bygga en långsiktig fanbase.

  1. Håll introt kort.
  2. Snygg omslagsbild.
  3. Gör teasers inför poddsläppen.
  4. Gör citatbilder och dela i efterhand.
  5. Gör poddar om teman – inte gäster.

By Balcke Brzozowski

Similar articles

Var laddar man upp sin podcast? :: Varför finns klockan?
Användbara länkar