Hem > V > Vad Ska Man Ha Med I En Nyhetsartikel?

Vad ska man ha med i en nyhetsartikel?

En nyhetsartikel är en faktatext! Tänk efter när du skriver om du smyger in egna åsikter, de ska inte finnas där! En nyhetsartikel innehåller rubrik, ingress, brödtext samt bildtext och mellanrubriker. När du planerar din text så plocka ut vad som är viktigast, rangordna de fakta du fått fram i viktighetsordning.

Läs mer

Vad är ingress och brödtext?

Ingressen bör vara en kort sammanfattning av texten och beskriva textens huvudinformation. Ingressen ska helt enkelt bekräfta för läsaren att det är rätt text att läsa vidare i. Texten som följer efter ingressen kallas brödtext. Med tanke på detta, hur man gör en ingress? En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. Den ska ge en bild av vad reportaget handlar om. Men avslöja inte för mycket – då behöver ju inte läsaren bry sig om att läsa resten av din artikel! De flesta journalister börjar med att skriva ingressen.

Följaktligen, vad är skillnaden mellan ett reportage och en nyhetsartikel?

Ett reportage är en text som har samma uppbyggnad som en artikel med rubrik, ingress och brödtext men den är lite längre och innehåller person- och miljöbeskrivningar. Det som också skiljer är att reportage är mer personligt skrivna med ett ledigare språk än en artikel. Var kan man oftast läsa det viktigaste i en nyhetsartikel? En nyhetsartikel brukar vara lätt att känna igen. Den består av rubrik, ingress och brödtext och berättar om en nyhet, något som har hänt eller kommer att hända. För det mesta kan man läsa det allra viktigaste först i texten, den så kallade ingressen.

Och därefter, hur bygger man upp en nyhetsartikel?

Vi ger dig några grundläggande tips på hur du kan göra för att få läsare på tråden.

  1. Rubriken är superviktig.
  2. En informativ ingress väcker intresse.
  3. Byt mellan korta och långa meningar.
  4. Skriv lockande och informerande underrubriker.
  5. Anpassa texten till din målgrupp.
  6. Krångla inte till det.
  7. Citat gör texten mer livfull.
Hur kan man börja en nyhetsartikel? Fånga läsaren med rubriken

Läsaren ska förstå direkt vad de kommer att få ut av att läsa din artikel, till exempel kunskap, en nyhet, en lösning på ett problem eller underhållning. Korta rubriker brukar locka fler läsare än långa.

Hur man bygger upp en artikel?

I korthet:

  1. Bestäm vad du ska skriva om.
  2. Tänk på vem du skriver för – och i vilken kanal.
  3. Samla stoff – gärna genom intervjuer.
  4. Bygg upp artikeln på rätt sätt.
  5. Gör den röda tråden synlig.
  6. Skriv artikeln konkret och levande.
  7. Skapa flyt i texten.
  8. Glöm inte att korrekturläsa.
Följaktligen, vad är ingress exempel? En ingress, som brukar vara skriven med fetstil, inleder oftast en journalistisk text, till exempel en nyhetsartikel eller ett reportage, på webben eller i en papperstidning. Om du skriver brukstexter som inte är journalistiska, till exempel en rapport, inleder du antagligen med en sammanfattning snarare än en ingress.

Vad ska en brödtext innehålla?

Brödtexten är huvuddelen av artikeln och går in på mer fakta och berättar detaljerat om ämnet. Ingressen står oftast i fetare text än vad brödtexten är.

By Wivinia Fus

Vad är en Uppslagsartikel? :: Vad är Duven?
Användbara länkar