Hem > V > Vad Är Dödtid Reglerteknik?

Vad är dödtid reglerteknik?

Varför innehåller alla tidsdiskreta reglersystem dödtid? Om vi mäter utsignalen från processen så kan vi inte leverera en styrsignal i samma ögonblick som vi gjort mätningen. Därför att vi antagligen har en algoritm som jobbar. Det innebär att styrsignalen och mätsignalen inte är synkrona (dvs har en dödtid).

Läs mer

Vad heter de två insignalerna till regulatorn?

En regulator som reglerar flödet genom reglerventilen behöver som insignaler mätsignalen y och en referenssignal r , som är y :s börvärde eller ledvärde, dvs det önskade värdet på y . Vad är reglering teknik? Reglerteknik handlar om att få processer att automatiskt uppföra sig på önskat sätt. Den engelska benämningen "automatic control" beskriver bättre vad ämnet handlar om. Enklast förklaras ämnet nog genom ett antal exempel. Farthållare för bilar och autopiloter för flygplan och fartyg är exempel på reglerteknik.

Vad betyder styrteknik?

Vad är styrteknik

Termen styrteknik eller industriell styrteknik står för enheter som styr, reglerar, övervakar, samlar in data, kommunicerar och diagnostiserar.
Vad är en integrerande process? Integrerande process

Att en process är integrerande innebär att ärvärdet har en konstant förändring vid konstant styrsignal. Det vanligaste exemplet på integrerande processer är nivåreglering med styrd belastning (konstant utpumpning). Vid en stegändring av börvärdet på en integrerande process får man en översväng.

Vad är börvärde och ärvärde?

Ärvärde är inom reglertekniken det nuvarande värdet av den storhet som ska regleras. Om den önskade temperaturen (börvärdet) för ett rum är 20 grader och rummets nuvarande temperatur (ärvärdet) är 18 grader ska reglersystemet öka temperaturen 2 grader så att bör- och ärvärdet stämmer överens. Folk frågar också när är styrsignalen till? Styrsignal (eller utsignal) är inom reglertekniken ett annat namn för pådragsdonets insignal, dvs signalen från regulatorn till pådragsdonet. Om insignalen ökar så ökar pådragsdonet sin utsignal, som givaren får som en ökad insignal.

Vad är Reglerkrets?

Varje reglerkrets är menad att hålla en variabel i ett önskat intervall eller runt ett önskat värde. Variabeln kan t. ex. vara temperatur, tryck, nivå, flöde eller någon annan mätbar variabel. Med detta i åtanke, vad kallas det när man ställer in en regulator? För att få regulatorn att reglera reglerobjektet på bästa sätt ställer man in regulatorn så att den är anpassad till objektet. Kallas optimering.

Därefter, hur vet regulatorn vilken nivå vi har i tanken?

Regulatorn ska nu befinna sig i manuellt läge och ni kan direkt påverka styrsignalen (som är direkt proportionell mot spänningen över pumpen) och därigenom inflödet till den övre tanken. Uppgift 2.3 Ställ in styrsignalen (reglaget märkt um) som motsvarar ett mätsignal- värde pa ca 0.5 i övre tanken.

By Loy

Hur mycket väger Pikachu? :: Vad gör i delen i en PID regulator?
Användbara länkar