Hem > H > Har Spindel 8 Ben?

Har spindel 8 ben?

Det finns över 85 000 kända nu levande arter av spindeldjur, som indelas i 12 större grupper, där bland andra spindlar, skorpioner, klokrypare och kvalster märks. Fästingar ingår i undergruppen höftkvalster. Kännetecken för spindeldjur är att de har åtta ben och tvådelad kropp.

Läs mer

Har spindlar Trakeer?

Spindeldjur (Arachnida) är en klass i stammen leddjur. De andas liksom insekter och tusenfotingar genom luftrör (trakée), vilka på olika sätt kan vara ombildade till så kallade lungsäckar, det vill säga ihåliga blad, vilka liksom bladen i en bok ligger i stort antal bredvid varandra. Med hänsyn till detta, vilka djur har inte hjärnor? Tvättsvampar och de mycket små djuren placozoer och mesozoer saknar helt nervsystem. Kammaneter och nässeldjur (t ex maneter och koraller) har nerver men saknar centralt nervsystem. Musslor och ostron har också ett mycket enkelt nervsystem och saknar något som liknar en hjärna.

Vilket djur har två hjärnor?

Endast enkla djur, som maneter och sjöstjärnor, har nervceller i ett nätverk fördelade i hela kroppen och har därför ingen riktig hjärna. Hos djur med centralt nervsystem finns det dock ofta mindre samlingar av nervceller utanför centrala nervsystemet. Hur gör spindlarna sitt nät? I spetsen på tråden som den skickar ut placerar spindeln en liten ”klisterkula” som fäster på andra sidan. När tråden är på plats kan spindeln gå över den flera gånger och förstärka tråden innan den börjar bygga sitt nät. Riktigt små spindlar kan också flyga högt och långa sträckor ”ridande” på sin tråd.

Och en annan fråga, kan spindlar sova?

Precis som ovannämnt så gillar spindlar lugn och ro. Allra helst vill de bara fokusera på att jaga sina byten. Och studier har faktiskt visat att vissa spindlar till och med är ömsinta. Hur gör spindlar nät mellan tråd? Spindeln börjar helt enkelt med att släppa ut en tråd i luften, som sedan driver med vinden och fastnar i en gren eller ett träd. Metoden påminner om så kallad ballooning, där spindlar spinner en lång tråd som fungerar ungefär som ett segel. Vinden tar tag i tråden och spindeln följer med.

Med tanke på detta, när lägger spindlar ägg?

De flesta spindlar lägger sina ägg kring sommaren. Efter parningen lägger honan omkring 50 ägg. Äggen läggs i ett linsformat äggspinn, täckt av damm och eventuella rester från spindelns måltid. Varför så många spindlar? De finns där de hittar mat, alltså insekter. Håll rent och torrt hemma, så blir du av med både småkryp och spindlar. Höst är spindeltid. Då söker sig spindlar inomhus, dels för att skydda sig från kyla och dels för att äta av insekter som också tar sig inomhus i skydd från kyla.

Hur kommer spindlar in?

Spindlar håller till där andra insekter finns. Plocka bort vissna löv och skräp från krukväxter - det kan nämligen locka till sig insekter som i sin tur drar till sig spindlar. Städa även på din täppa eller balkong, om du har någon. Ta bort löv och växter från väggen så håller du borta spindlar och andra insekter.

By Claudetta Dorge

Hur vet man om man är övervakad? :: Hur lägger spindlar ägg?
Användbara länkar