Hem > V > Vad Orsakar Balansproblem?

Vad orsakar balansproblem?

Yrsel och balansproblem behöver inte bero på naturliga åldersförändringar eller dålig träning, utan kan också orsakas av sjukdomar och skador. En form av yrsel som bland annat kan uppstå efter ett slag mot huvudet kallas kristallsjuka eller godartad lägesyrsel.

Läs mer

Vad gör man åt dålig balans?

Hos de flesta minskar muskelstyrkan och vi tappar lättare balansen. Regelbunden styrketräning i kombination med balansträning och daglig fysisk aktivitet kan hjälpa till att minska risken att falla. Många av kroppens system är inblandade när vi ska hålla balansen. Varför är jag ostadig? Man känner sig vinglig och instabil och upplever en svajande och ostadig känsla. Många känner sig yra i huvudet och det kan svartna för ögonen. Vertigo är en intensivare och kraftigare upplevelse av att antingen omgivningen eller man själv snurrar runt; en karuselliknande känsla (gyratorisk vertigo).

Har fått dålig balans?

Det låter som om du åtminstone borde få träffa en neurolog och en sjukgymnast. Eftersom du säger att den här tendensen till dålig balans funnits i några år kan den förstås vara ärftlig. Utöver störningar i själva balansorganet eller sinnet kan spänningar i nackmuskulaturen ge upphov till den här typen av problem. Vad kan man göra för att få bättre balans? Här hittar du några enkla övningar som du kan träna på för att stärka ditt balanssinne.

  1. Bålvridningar. Stå rak med fötterna isär i höftbredd.
  2. Tåhävningar. Stå rak med fötterna isär i höftbredd och håll i ditt stöd (diskbänk, bromsad rollator, stabil möbel).
  3. Uppresningar.
  4. Tandemstående.
  5. Gå i sidled.

Man kan också fråga varför känner jag mig vinglig?

Balansorganen påverkas av rörelser

I innerörat sitter balansorganet. Signalerna från balansorganet till hjärnan ökar på den sida du rör dig mot om du till exempel vrider på huvudet åt ett håll. Det kan ge för starka eller för svaga signaler om allt inte fungerar som det ska. Då blir det en obalans och du känner dig yr.
Följaktligen, hur länge ska man kunna hålla balansen? En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Stroke har visat att om du inte klarar att stå på ett ben mer än 20 sekunder löper du förhöjd risk för mild hjärnblödning, så kallad ”tyst stroke”. Det är små mikroblödningar som oftast inte märks annat än att funktioner såsom minne och balans bli sakta nedsatt.

Man kan också fråga kan man träna upp dålig balans?

De goda nyheterna är att det går att träna balansen och på så vis förbättra den. På samma sätt som vi mår bra av att träna våra muskler och vårt hjärta, mår vårt balanssinne bra av att tränas. Och det är inte särskilt komplicerat. Ett bra sätt att träna balansen är genom att gå ut och gå promenader. Med detta i åtanke, vad är det som gör att vi kan hålla balansen? Inuti hörselsnäckan och balansorganet finns sinnesceller som kallas hårceller. Det är celler med små tunna hår på ytan. Hårcellerna tar emot information om ljud och balans och skickar vidare informationen till hjärnan genom hörsel- och balansnerven. Innerörat består av snäckan och balansorganet.

På motsvarande sätt, har ostadig i benen?

Yrsel är ett vanligt symtom som kan ha många orsaker. Det kan kännas som att du är ostadig på benen utan anledning, som om du är berusad. Det kan också ge en gungande känsla, som om du rör dig fast du inte gör det, eller som att allt runt dig snurrar.

By Grizel

Hur känns Nackutlöst yrsel? :: Vilken dryck är mest urindrivande?
Användbara länkar