Hem > V > Vad Är Sipmöte?

Vad är Sipmöte?

Möten där SIP upprättas kan variera både i längd och omfattning. Det kan vara allt ifrån korta möten med få deltagare till längre möten där fler deltar. Oavsett vilket så blir det ett bättre möte om det finns en god förplanering och någon som tar huvudansvar för att leda mötet.

Läs mer

Med tanke på detta, vem kan bjuda in till sip?

Ovanstående parter har en skyldighet att delta i SIP när de blir kallade. I socialtjänsten samt hälso- och sjukvårdens skyldighet ingår att, tillsammans med den enskilde och eventuellt dennes närstående, identifiera vilka andra aktörer som kan vara viktiga att bjuda in till samverkan för att upprätta en SIP. Dessutom, kan anhörig begära sip? Den enskilde eller närstående behöver själv inte begära en SIP, då det är socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens ansvar att samordna insatser kring den enskildes behov. Men en enskild eller närstående kan också ta initiativ till en SIP.

Vem kan ta initiativ till en SIP vilka lagar styr detta?

Kommuner kan ha egna rutiner som anger att elevhälsan, skolan och förskolan ska ta initiativ till SIP om de bedömer att ett barn eller en ungdom är i behov av det. SIP ska när det är möjligt upprättas tillsammans med den enskilde. Man kan också fråga vad är en vårdkedja? Vårdkedjorna är hälso- och socialväsendets kvalitets- och förändringsverktyg. Gemensamt planerade, överenskomna och skapade vård- och rehabiliteringskedjor förbättrar tillgängligheten och kvaliteten på hälso- och sjukvårdstjänster samt minskar överlappande funktioner.

Vilka typer av informationsöverföring finns inom vård och omsorg?

Kommunikation och informationsöverföring

  • Tydlig bild av läget – en förutsättning för säker vård.
  • Personal och patient behöver förstå varandra.
  • Kommunicera på patientens villkor.
  • Bra kommunikation kan förebygga avvikelser.
  • Anpassa informationen efter patientens förutsättningar.
  • Erbjud tolk till den som behöver det.
Vilka deltar i ett SIP möte? Närstående kan delta i SIP-arbetet om barnet och familjen vill det. Det kan till exempel vara släktingar, kompisar eller andra viktiga personer i familjens eller barnets liv. SIP är till för att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kunna samordna sina insatser. Därför deltar alltid personal därifrån i arbetet.

Är SIP lagstadgat?

Lagar som reglerar SIP

För psykiatrin trädde bestämmelserna i kraft 2019. Syftet är att främja god vård och omsorg för personer som behöver insatser från båda huvudmännen efter utskrivning från sluten hälso-och sjukvård.
Med tanke på detta, vad gör man om någon uteblir från en sip eller om någon part inte uppfyller det man kommit överens om? Om SIP-mötet inte blir som det är planerat, till exempel om kallade personer inte kommer, ska en avvikelse göras!

Vem initierar vårdplanering?

Vårdplanering, vilket innebär att en Samordnad vård- och omsorgsplanering utformas, ska initieras och startas så snart som möjligt för de patienter som bedöms ha behov av insatser efter vårdepisod på sjukhus. Den behandlande läkaren i slutenvård ansvarar för bedömningen att en patient inte längre behöver sluten vård.

By Warton Gavenda

Vad har hänt med whatsapp? :: När behövs 32gb RAM?
Användbara länkar