Hem > V > Vad Är En Vårdkedja?

Vad är en vårdkedja?

Vårdkedjorna är hälso- och socialväsendets kvalitets- och förändringsverktyg. Gemensamt planerade, överenskomna och skapade vård- och rehabiliteringskedjor förbättrar tillgängligheten och kvaliteten på hälso- och sjukvårdstjänster samt minskar överlappande funktioner.

Läs mer

Därmed, vilka typer av informationsöverföring finns inom vård och omsorg?

Kommunikation och informationsöverföring

  • Tydlig bild av läget – en förutsättning för säker vård.
  • Personal och patient behöver förstå varandra.
  • Kommunicera på patientens villkor.
  • Bra kommunikation kan förebygga avvikelser.
  • Anpassa informationen efter patientens förutsättningar.
  • Erbjud tolk till den som behöver det.
Dessutom, vilka deltar i ett sip möte? Närstående kan delta i SIP-arbetet om barnet och familjen vill det. Det kan till exempel vara släktingar, kompisar eller andra viktiga personer i familjens eller barnets liv. SIP är till för att socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kunna samordna sina insatser. Därför deltar alltid personal därifrån i arbetet.

Med hänsyn till detta, vem initierar vårdplanering?

Vårdplanering, vilket innebär att en Samordnad vård- och omsorgsplanering utformas, ska initieras och startas så snart som möjligt för de patienter som bedöms ha behov av insatser efter vårdepisod på sjukhus. Den behandlande läkaren i slutenvård ansvarar för bedömningen att en patient inte längre behöver sluten vård. Med hänsyn till detta, vilka deltar i vårdplaneringen? Vilka kan delta i en vårdplanering? Du själv och/eller företrädare t ex god man, om du önskar får även dina närstående delta. Övriga deltagare är sjuksköterska/ skötare, distriktssköterska, biståndshandläggare även arbetstera- peut, sjukgymnast och eventuellt behandlande läkare kan delta.

Hur går biståndsbedömning och vårdplanering till?

Det är ansvarig läkare som kallar till samordnad vårdplanering, när en patient är klar att skrivas ut från sjukhuset, men bedöms ha fortsatt behov av vård och omsorg. Det görs med patientens samtycke. Kommunens biståndshandläggare gör sedan en bedömning av patientens behov. Det kan ske vid ett vårdplaneringsmöte. Vad gör man om någon uteblir från en SIP eller om någon part inte uppfyller det man kommit överens om? Om SIP-mötet inte blir som det är planerat, till exempel om kallade personer inte kommer, ska en avvikelse göras!

Vad är specifikt för vårdandet?

Vårdande: Allmänsjuksköterskans omvårdnad av patienter med specifika problem/behov kan innebära kortare eller längre vårdperioder. Sjuksköterskans uppgift är att skapa en trygg vårdrelation där patientens och den närståendes resurser tas till vara. Vad behöver du ta reda på om personen som ska ha omvårdnaden för att kunna följa stegen som du beskrev i förra frågan? Det ska även vara möjligt att följa händelserna i ett bakåtperspektiv, i aktuell hälsosituation samt för planering framåt. För vårdpersonalen upplevs situationen kring patientens information ofta ”som att komma in i ett mittuppslag av en bok och förstå vad som hänt”.

Vad behöver du ta reda på om personen som ska ha omvårdnaden för att kunna följa stegen?

Det är viktigt att:

  1. Informera om vad man gör och varför, vad som kommer att hända.
  2. Vara lyhörd för patientens tankar, känslor och reaktioner.
  3. Omvårdnad bygger på respekt för situationen.
  4. Motivera patienten.
  5. Informera om var patienten kan vända sig om det uppkommer behov.

By Biddick Hales

Är det gratis att ringa på Skype? :: Kan skolan kalla till SIP möte?
Användbara länkar