Hem > V > Varför Gick Proppen?

Varför gick proppen?

Det kan ju vara så att strömbrytaren är lite trasig och inte slog på alla tre faserna när du vred på den. Du kanske får lirka med den och slå av och på. Du kan ju ha alla säkringar utom typ en, avslagna, så länge.

Läs mer

Related

Varför kan jag inte öppna docx?

Du har inte behörighet att visa filen kan vara orsaken till att du inte kan öppna den. Du har inte tillgång till kontot. Du har inte rätt app på telefonen.

Vad får proppen att gå?

Överbelastning som orsak till att säkring löser ut

Överbelastning uppstår när för stor ström leds genom en ledning. Är många värmealstrande produkter igång samtidigt på samma säkring, exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, vattenkokare etc, så kan det vara orsaken till en överbelastning vilket gör att säkringen löser ut.
Dessutom, vad ska man göra om proppen går? Koppla först ur elapparaten

Återställ sedan jordfelsbrytaren och se om du hittar felet. Annars slår den ifrån igen och du får leta efter felet på nytt. Börja med att slå ifrån alla säkringar och slå på jordfelsbrytaren. Slå sedan på säkringarna, en i taget, tills du ser var jordfelsbrytaren kopplar ifrån.

Och därefter, vad orsakar att en säkring löser ut?

Löser säkringarna ut ofta? Det är ett tecken på överbelastning eller att det finns något fel i installationen eller i någon ansluten produkt. Har du många värmealstrande produkter anslutna samtidigt, exempelvis spis, tvättmaskin eller strykjärn, kan det vara orsaken till överbelastningen. Vad händer om man sätter i fel propp? Grundregeln är att man ska slå från huvudbrytaren eller koppla bort belastningen, när man byter en proppsäkring. Särskilt om det är lite större ström uppstår det annars gnistor eller ljusbågar, som kan orsaka skada, och i värsta även fall brännskador på den som tar ur säkringen.

Related

Varför heter det Cigarettuttag?

Nya bilar har en plastkontakt i uttagen med en liten cigarettsymbol för att visa att det finns en cigarettändare under kontakten.

Kan man sätta i fel propp?

Detta görs även det genom att titta på proppens färgbricka. Det finns olika färgbrickor som motsvarar säkringens strömstyrka. Du ska därmed välja en propp med samma färg. Sdan kommer propparna olika storlekar för att det inte ska gå att skruva på fel propp i fel hål. Hur mycket tål en 10A säkring? 230V x 10A = 2300W. Du kan belasta 10A säkringen med 2300W.

Hur ser en trasig säkring ut?

Det är lätt att se vilken säkring som är trasig. Då lossnar nämligen den lilla färgpricken i änden. Byt ut den trasiga säkringen mot en ny vars färgprick har samma färg som bottenplattan i säkringshållaren. När löser en säkring ut? Om säkringen nu håller så ligger förmodligen felet i någon av de apparater som varit anslutna. Koppla in dem en efter en med en intervall så kan du se vilken apparat det är som löser ut säkringen. Om säkringen går fast alla kontakter är urdragna så ligger felet förmodligen i den fasta installationen.

Följaktligen, kan man byta 10a till 16a?

Som jag förstått saken så är 1,5 mm2 kabel det som är standard och då gäller max 13 ampere säkringar. Om du däremot har 2,5 mm2 kabel (som mikkiz säger) så är det ok. 2.5 krävs vid 16ampere. 2.5 är INTE standard, man brukar ha 1.5 så ta för en riktig elektriker och kolla upp det.

By Tonina Cabiya

Similar articles

Vad gör man om det blir strömavbrott? :: Hur kan jag se hur många SMS jag har skickat?
Användbara länkar