Hem > K > Kan Man Ta Någon Annans Efternamn?

Kan man ta någon annans efternamn?

En person har rätt att ta över sin makes efternamn namnlagen 12 §. Kan man kräva att någon byter efternamn? Det finns endast en möjlighet att kräva att någon annan byter efternamn och det är om personen har antagit ett efternamn som denna inte hade rätt till samt att detta ska leda till besvär (namnlagen 21 §).

Läs mer

Related

Är det någon skillnad på HDMI-kablar?

Nätverksstödet och databandbredden är de enda skillnaderna mellan de olika kablarna. Detta innebär att funktioner som HDCP, HDMI CEC, 3D och Audio Return Channel fungerar med alla HDMI-kablar, oavsett om de tillverkades under HDMI 1.3, HDMI 1.4 eller HDMI 2.0-eran.

Vad händer om man inte skickar in namn till Skatteverket?

Om barnets vårdnadshavare inte har lämnat in någon ansökan inom tre månader från födelsen skickar Skatteverket en påminnelse i ett vanligt brev till vårdnadshavaren att lämna en sådan ansökan inom en viss tid (normalt 14 dagar). Påminnelsen skickas ut för alla folkbokförda nyfödda barn, oavsett medborgarskap. Kan man ha 3 efternamn? Man kan enligt svensk lag i dag inte ha dubbla efternamn, vilket är vanligt i många andra länder. Mellan förnamn och efternamn kan man bära ett mellannamn.

Vem beslutar om namnändring?

45 § En ansökan om förklaring att ett namnbyte enligt 6, 8 eller 11 § är förenligt med barnets bästa prövas av den domstol som tar upp frågor om vårdnaden om barnet. I ärenden enligt första stycket skall domstolen, om det kan ske, höra den vars efternamn barnet bär, om denne inte är vårdnadshavare. Kan man ha tre mellannamn? Förnamn – alla barn måste ha minst ett förnamn. Man kan dock ha många förnamn, men endast ett tilltalsnamn. Många gånger kallas det andra eller tredje förnamnet för mellannamn, men i själva verket är de alla förnamn. Mellannamn – enligt den nya namnlagen kan man inte längre ha mellannamn.

Related

Kan man se vart någon jobbar?

Skatteverket kan ge dig information om dig själv. Du kan fråga om andra. Du kan begära offentlig information om dig själv eller någon annan. Informationen skickas med vanlig post från Skatteverket.

Kan man använda pass med gammalt efternamn?

”Vad händer med mitt giltiga pass om jag byter namn eller personnummer? Vid byte av namn, personnummer eller samordningsnummer, bör du byta pass och nationellt identitetskort, eftersom det är en identitetshandling. Polisen hämtar personuppgifterna digitalt vid ansökan om en ny resehandling. Och en annan fråga, måste passet vara giltigt 6 månader efter hemresa? Passet behöver vara giltigt under hela vistelsen i landet, på resor utanför EU/Schengen rekommenderar vi dock att passet alltid är giltigt i minst 6 månader vid hemresan pga. mellanlandingar och framtida ändringar. Kompletterande uppgifter krävs för resor över amerikanskt luftrum.

Måste man ha med gamla passet?

Lämna in ditt gamla pass eller id-kort om det är giltigt

Om ditt gamla pass eller id-kort fortfarande är giltigt, och du inte lämnade in det vid ansökan, behöver du göra det nu. Är det gamla passet eller id-kortet borttappat eller stulet måste du göra en polisanmälan innan du kan hämta ut det nya.
Hur byter man namn på bankkort? Har du ändrat ditt namn ska detta först och främst registreras hos Skatteverket. Om namnbytet gått igenom hos Skatteverket men fortfarande inte uppdaterats i BankID-appen ska du kontakta din bank.

Med tanke på detta, varför ska man inte byta efternamn när man gifter sig?

En make kan därför inte byta till ett efternamn som exempelvis består av både det nuvarande efternamnet och hela den andra makens dubbla efternamn, eftersom det nya namnet då skulle bestå av fler än två namn.

By Courtenay Schossow

Similar articles

Hur ändrar man pilen? :: Hur gör man om man vill byta namn?
Användbara länkar