Hem > V > Vad Är Informationssökning?

Vad är informationssökning?

Informationssökning (IR från engelska Information Retrieval) innebär inom informationsteknik att information i datorlagrad form söks ut med hjälp av olika tekniker och teknologier. Informationssökning levererar en mängd dokumentreferenser till användare för vidare urval.

Läs mer

Related

Hur ska jag arbeta med informationssökning vilka sidor böcker tidningar ska jag hämta information från ?)?

Du kan välja var du vill leta efter ett ex. Web of Science eller Scopus. Du måste leta efter andra specialiserade källor om du vill hitta officiella myndighetspublikationer, statistik, kartor eller dataset. Det är viktigt att hitta rätt databas eller söktjänst.

Vad är Blocksökning?

Blocksökning är en metod för att strukturera din sökning. Du behöver använda ett sökverktyg som förstår booleanska operatorer och helst ger dig möjligheten att använda flera rader (fungerar i de flesta bibliografiska databaser). Och en annan fråga, hur söker man forskningsartiklar? Använd bibliotekets ämnesspecifika databaser när du vill hitta flera artiklar inom ett visst forskningsområde. Ämnesdatabaserna innehåller många olika tidskrifter inom ett ämne. Välj först den databas som passar ditt område, och använd sedan databasens anpassade sökfunktioner för att hitta relevanta artiklar.

Hur arbetar man med informationssökning?

Checklista för informationssökning

  1. Skaffa dig förkunskaper. Förkunskaper underlättar alltid.
  2. Bestäm bra sökord.
  3. Använd en söktjänst eller leta på andra ställen.
  4. Genomför din sökning.
  5. Begränsa din sökning.
  6. Utvidga din sökning.
  7. Utnyttja avancerad sökning.
  8. Gå direkt till en webbplats.
Hur fungerar Trunkering? I databassökning innebär trunkering att lägga till en asterisk/stjärna * i slutet på ordstammen för att söka på alla möjliga ändelser samtidigt. Till exempel genererar en sökning på electrocardiogra* träffar som electrocardiogram, electrocardiographs, electrocardiography och så vidare.

Följaktligen, hur söker man i scopus?

Kedjesökning. Genom att titta i olika publikationers referenslistor kan du få tips på nya källor som du kan använda i ditt arbete. Detta kallas för manuell sökning eller kedjesökning. I citeringsdatabaser som Scopus och Web of Science kan du även se vem som har refererat till källan. Varför använda PubMed? PubMed är den största medicinska databasen och innehåller referenser till tidskriftsartiklar inom bland annat medicin, omvårdnad och odontologi. PubMed har engelska som sökspråk även om artiklarna kan vara skrivna på andra språk.

Därmed, hur söker man mesh-termer?

Hur hittar jag MeSH-termer? Det finns flera olika sätt att hitta MeSH-termer: När man söker i PubMed letar (mappar) PubMed i MeSH-databasen för att försöka hitta den MeSH-term som täcker mitt sökord. I rutan Search details kan man se hur PubMed sökt och om det finns någon MeSH-term. Hur använder man MeSH? När du ska söka vidare efter artiklar i PubMed eller andra databaser så är det den engelska termen du ska använda. Ofta kan det vara praktiskt att öppna en till flik i din webbläsare. Då kan du kopiera de MeSH-termer som du har sökt upp i Svensk MeSH och klistra in dem direkt i sökrutan i databasen.

Hur söker man i Google Scholar?

Google Scholar

Google Scholar

  1. Väldigt stort index. De allra flesta vetenskapliga tidskrifterna är indexerade av Google Scholar.
  2. Söker i hela publikationen (fulltexten).
  3. Lätt att använda.
  4. Kraftfull sökalgoritm.

By Klingel Lehew

Hur man installerar Windows 10 från USB? :: Vad är en boolesk sökning?
Användbara länkar