Hem > H > Hur Utreder Man Eds?

Hur utreder man EDS?

Om du misstänker att du har EDS eller HSD är det i första hand din vårdcentral som du ska vända dig till. I vissa regionen finns det speciella enheter som diagnostiserar EDS/HSD och då kan din vårdcentrals läkare remittera dig dit. Vid misstanke om ovanliga former av EDS är det klinisk genetik som utreder dessa.

Läs mer

Kan man dö av EDS?

Kärltypen är den form av EDS som oftast leder till döden i förtid. Knappt 4 procent av dem som har EDS har kärltypen. Det finns en viss överrörlighet i små leder. Huden är mycket tunn, nästan genomskinlig, och kan redan när patienten är ung se åldrad ut. Hur är det att leva med EDS? Smärta uppgavs vara det största problemet. Många patienter har fotproblem som begränsar det dagliga livet genom smärta, gång- och balanssvårigheter och svårigheter att använda skor. Problem med hud, tår, naglar, fotvalv och vrister var vanligare hos EDS-patienter i jämförelse med en normalgrupp.

Vem diagnostiserar EDS?

Vårdnivå och remiss. Patienten bedöms och utreds primärt inom primärvården. Primärvården sköter patienter med EDS av klassisk typ och Hypermobilitetstyp. Svåra och ovanliga former av EDS (inklusive typer där det krävs klinisk genetisk utredning) sköts av Rehabiliteringsmedicinska kliniken. Med tanke på detta, vem ställer diagnos eds? Vem ska då ställa diagnos? Reumatologen sysslar med inflammatoriska ledsjukdomar och tar i princip avstånd från EDS. Barn och ungdomar bör diagnostiseras av barnreumatologer som är vana att bedöma oklara led- och smärttillstånd ur ett mer holistiskt perspektiv.

Vad är Kyfoskolios?

Kyfoskolios. Denna typ karakteriseras av överrörlighet och av att ryggen är sned. Ögonglob och hornhinna kan vara sköra. Redan från födseln kan det finnas en muskelsvaghet. Man kan också fråga kan man få ersättning för eds? Om ditt barn har EDS/HSD kan du ansöka om Omvårdnadsbidrag och Kontaktdagar om ni uppfyller kraven. Bidraget baseras på den omvårdnad och tillsyn som ditt barn behöver utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder utan funktionsnedsättning.

När debuterar EDS?

Kliniken domineras av belastningsbetingade ledsmärtor som kan debutera redan vid unga år, men oftare uppstår senare i livet med inskränkt arbetsförmåga som följd [13, 14]. Ledinstabilitet och subluxationer förekommer ofta i både stora och små leder som t ex fingerleder och käkleder. Är EDS en kronisk sjukdom? Smärta och värk är vanligt förekommande hos personer med EDS och HSD. Smärtan kan vara både kronisk och akut, lokal eller generell. Den förekommer i både leder och muskler. Även nervsmärta förekommer.

Hur kan man testa sig om man är Överrörlig?

Kriterierna är följande:

Lillfingret kan översträckas över 90 grader (på vänster och höger sida). Tummen vidrör underarmen (på vänster och höger sida). Översträckning av armbågen mer än 10 grader (på vänster och höger sida). Översträckning av knäleden mer än 10 grader (på vänster och höger sida).

By Aeneus

Varför får man Sjögrens syndrom? :: Varför kan jag inte öppna vissa sidor i Safari?
Användbara länkar