Hem > V > Vad Gör En Förstärkare?

Vad gör en förstärkare?

Hur fungerar förstärkare? Förstärkare, som tidigare nämnt, är byggda för att förstärka en signal, mer specifikt en elektrisk signal/ström . Signalen som kommer från en radio eller CD-skivspelare är inte stark nog för att direkt bli till ljud. Dessa signaler behöver förstärkas och bli starkare.

Läs mer

Related

När behövs förstärkare?

Med en kraftfull förstärkare kan du pressa högtalarna till bristningsgränsen utan att skada dem. Även vid låga ljudtryck kan du få ett hörbart renare och mer dynamiskt ljud.

Och därefter, vad händer om man kopplar högtalarkablar fel?

Kan inte skada någonting. Fortfarande samma högtalarlast men i värsta fall i motfas, vilket helt enkelt innebär att den ena högtalaren går utåt när den andra går inåt. Enklast är att helt enkelt koppla om den ena och höra om det blir skillnad. Tyärr så har jag 2 olika högtalarkablar till högtalarna. Kan man koppla ihop två högtalare? Parallellkoppla högtalare

En lätt regel att komma ihåg är att om du kopplar ihop (parallellkopplar) två högtalare med samma impedans så halveras den totala impedansen. Två 8 ohms högtalare blir alltså 4 ohm. Fyra högtalare på 8 ohm blir 2 ohm. Om den totala impedansen blir under 4 ohm belastas slutsteget hårt.

Följaktligen, hur kopplar man in diskanter?

Du kopplar midbasarna på kanal 1 och kanal 2 (front-kanalerna), och sedan diskanterna på kanal 3 och kanal 4 (rear- kanalerna). Efter inkoppling är det oerhört viktigt att inställningarna blir rätt, speciellt för att diskanterna ska låta bra, som utan rätt delning kan gå sönder. Hur viktig är högtalarkabeln? Det är viktigt att kablarna är avskärmade för att undvika instrålande som påverkar den känsliga signalen. I gengäld behövs inte särskilt tjocka kablar eftersom signalen inte har någon kraftigare ström. Men signalen är känslig, så små ändringar kan göra skillnad när signalen sedan ska förstärkas igen.

Related

Kan man koppla aktiva högtalare till förstärkare?

En högtalare med inbyggd förstärkare kan anslutas till en ljudkälla utan förstärkare.

Och en annan fråga, hur ska man placera högtalarna?

Dina högtalare ska stå på ett sätt i rummet så att det inte uppstår stående vågor. Ett enkelt sätt är att ställa högtalarna på ett avstånd från väggen som inte är jämnt delbart med rummets bredd. Om rummet är 4 meter brett, så ställ dem inte 1 meter eller 0,5 meter från sidoväggen, utan hellre till exempel 0,6 meter. Hur sprängs en högtalare? Normalt sett när en högtalare "sprängs"(oftast så går talspolen) så har man spelat för högt med för mycket effekt eller med för lite effekt.

Och därefter, hur mycket ström drar en förstärkare?

En klass A förstärkare drar mest ström av alla konstruktioner. En medelstor klass A stärkare drar väl i runda slängar ca 500w från elnätet även när den inte används. Dessa förstärkare är väldigt oeffektiva och mycket av effekten går åt till värme. Med tanke på detta, hur högt kan man spela högtalare? Max SPL är hur högt högtalaren klarar av att spela innan den går sönder eller börjar låta riktigt dåligt. De flesta ljudanläggningar & PA som används till Levande Musik eller Disco brukar ha en MAX SPL (per högtalare) som ligger mellan 100-130dB.

Hur länge håller en förstärkare?

Sen finns det ju många faktorer som säkert spelar in, som värme/luftfuktighet/hur mycket den användts etc. Men rimligt för en förstärkare bör vara 5-10år tycker jag, mer än det skulle jag tycka är ett plus.

By Stephine

Similar articles

Hur mycket hjälper en WiFi förstärkare? :: Vad är viktigast högtalare eller förstärkare?
Användbara länkar