Hem > V > Vad Är En Sökstrategi?

Vad är en sökstrategi?

Genom att planera din sökning och lägga upp en sökstrategi söker du information på ett medvetet sätt. Här beskriver vi sökprocessen stegvis. De verkliga sökningarna sker sällan enligt någon mall. Ofta upptäcker du nytt längs vägen som gör att du får ompröva tidigare steg.

Läs mer

Vad är en manuell sökning?

Ämnesorden beskriver artiklarna. Manuell sökning/kedjesökning: För att se vad andra författare refererat till och som skulle kunna vara användbart även för dig kan du använda dig av redan existerande litteraturlistor. Det är viktigt att kritiskt granska och värdera såväl tryckt som elektroniskt material. Med hänsyn till detta, varför använda pubmed? PubMed är den största medicinska databasen och innehåller referenser till tidskriftsartiklar inom bland annat medicin, omvårdnad och odontologi. PubMed har engelska som sökspråk även om artiklarna kan vara skrivna på andra språk.

Följaktligen, vad är informationssökning?

Informationssökning (IR från engelska Information Retrieval) innebär inom informationsteknik att information i datorlagrad form söks ut med hjälp av olika tekniker och teknologier. Informationssökning levererar en mängd dokumentreferenser till användare för vidare urval. Vad menas med informationssökning? Informationssökning är sökning efter (enskild) information i olika informationskällor. Man måste känna till informationskällor och kunna använda t. ex. databaser.

Hur ska jag arbeta med informationssökning vilka sidor böcker tidningar ska jag hämta information från ?)?

Välj var du ska söka

ex. Scopus eller Web of Science. Men är du ute efter något annat såsom officiella myndighetspublikationer, statistik, kartor eller dataset kommer du vara tvungen att söka i andra specialiserade källor. Det är därför viktigt att du söker i rätt typ av databas eller söktjänst.
Med tanke på detta, vill inte synas på mrkoll? Jag vill inte att mitt telefonnummer syns i Mrkoll

Om ett nummer har listats som du inte vill ha synligt så kan du själv dölja det med hjälp av BankID. Tänk på att ditt nummer kan listas hos andra söktjänster, varför vi rekommenderar dig att även begära att få det dolt hos din operatör där det har sitt ursprung.

Vem har sökt på mig på Mrkoll?

Mrkoll är en söktjänst för information om privatpersoner, utvecklad för konsumenter. Vi samlar information från offentliga register och hanterar den för att göra den lättförstålig. Vi sammanställer information om personer som är 16 år eller äldre. Totalt finns cirka 8.4 miljoner individer sökbara i tjänsten. Hur gör man sig anonym? Beställ ansökan för en sekretessmarkering på nummer 010-573 55 00. Sekretessmarkering är en administrativ åtgärd som gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret.

Med hänsyn till detta, kan man ta bort sin adress från internet?

Skatteverket kan på din begäran sätta en spärr så att adresser inte lämnas ut från Statens personadressregister (SPAR) för direktreklamändamål. Du kan begära spärr i de så kallade NIX-registren som förs av reklambranschen och spärr hos enskilda företag som har dina uppgifter.

By Tabbie Feck

Vad är indexerad? :: Hur får man bort information om sig själv på Google?
Användbara länkar