Hem > V > Vad Är Målarmedium?

Vad är Målarmedium?

När man ska måla med oljefärg krävs en bra grund som exemeplvis en preparerad målarduk eller grunderad pannå. För att förtunna färgen används ett målarmedium. Förr blandades ett eget målarmedium med rå linolja, terpentin och en hartstillsatts förslagsvis dammar och mastix.

Läs mer

Hur tunnar man ut oljefärg?

Det finns numera också vattenlöslig oljefärg. Färgen kan spädas med vatten och penslar och utrustning kan tvättas rena med vatten och tvål. Färgen är dock i övrigt som en vanlig oljefärg vilket innebär att den också behöver ca ett år för att vara helt torr. Hur lång tid tar det för en oljemålning att torka? Oljefärger behåller sin intensitet även när de har torkat. Att färgen har lång torktid kan både ha för- och nackdelar. Du har möjlighet att göra justeringar innan färgerna satt sig, men vissa målningar kan ta upp till flera månader att torka helt.

Med tanke på detta, får jag använda grafiska bilder som någon annan gjort?

Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand. Med detta i åtanke, vad omfattas av upphovsrätten? Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.

Vad händer om man bryter mot upphovsrätten?

Om man inte följer bestämmelserna

Den som framställer kopior på ett sätt som strider mot bestämmelserna i upphovsrättslagen riskerar att dömas för brottet intrång i upphovsrätten, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.
Får man måla av en kändis? Personen som avbildas har inte upphovsrätt till sitt eget utseende. Man får avbilda personer utan att det inkräktar på deras immateriella rättigheter.

Och en annan fråga, i vilka sammanhang har man en rätt att använda sig av upphovsrättsligt skyddat material som tillhör någon annan?

Upphovsrätten gäller även för hur och om man får använda någons ritningar och andra verk. Vi rekommenderar därför att man frågar upphovspersonen om lov att använda bilder eller ritningar. Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever och i ytterligare 70 år efter dödsåret. Vilka rättigheter har en upphovsman? Den person som har skapat ett konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. Upphovsrätten är en immateriell rätt, vilket kan beskrivas som att konstnären äger rätten till verket. Upphovsrätten gäller i 70 år från upphovspersonens död. Upphovsrätten består av två delar, en ideell rätt och en ekonomisk rätt.

Vad kallas konstnärligt verk i 4 delar?

En tetralogi (ibland felaktigt kallad kvadrologi) är en sammanhållen grupp av fyra verk inom något konstnärligt område. Ordet är belagt i svenska språket sedan 1811 och kommer från grekiskans "tetra" (fyra) och "logos" (lära).

By Briant Markovitz

Kan man konvertera från pdf till PowerPoint? :: Får man rita av en bild?
Användbara länkar