Hem > K > Kan Man Ta Del Av Polisrapporter?

Kan man ta del av polisrapporter?

Du kan begära att få ta del av handlingen på plats hos polisen eller få en kopia. En kopia kan du få skickad till dig eller hämta hos polisen.

Läs mer

Kan man kolla om någon är polisanmäld?

Vad avser den misstänkta misshandeln så finns det inget sätt för dig att ta reda på om du har blivit polisanmäld. Utan för det fall en förundersökning väljs att läggas ned så kommer du inte få reda på att du har blivit polisanmäld. Därefter, kan man få reda på vem som anmält? De får veta vem som har polisanmält dem när de ska förhöras. Du kan be att få veta när polisen kommer att berätta det. Föräldrar eller vårdnadshavare om du som anmäler är under 18 år. Men de ska inte få veta att det är du som har anmält om det finns risk att de skadar dig om de får veta.

Hur lång tid tar det innan polisen hör av sig?

Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar). Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar). När blir en dom allmän handling? En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet, till exempel en domstol, och är inkommen till eller upprättad av myndigheten. Det innebär att alla handlingar som lämnas in till en domstol i ett pågående mål eller ärende blir allmänna och kan begäras ut av vem som helst.

Följaktligen, kan man se anmälningar?

För att läsa anmälningar och ärenden i sin helhet, måste du begära ut dem från vår registratur. Skicka din begäran till [email protected]. Handlingarna genomgår en sekretessprövning innan de lämnas ut. Konsumentverket tillämpar avgiftsförordningen (1992:191). Med tanke på detta, när hävs förundersökningssekretess? Förundersökningen blir offentlig när åtal väcks. Om uppgifter inte bedöms skada undersökningen om de offentliggörs, kan åklagaren välja att lämna ut uppgifterna redan under pågående förundersökning. Sekretess kan även gälla med hänsyn till de inblandade personerna.

Får polisen gå igenom mobiltelefon?

Polisen har rätt att kroppsvisitera någon för att söka efter kommunikationsutrustning i samband med ett förhör, men endast om ingen mindre ingripande metod fungerar. Polisen måste då beakta samma regler som även annars gäller vid kroppsvisitation. Kan man polisanmäla åt någon annan? När du anmäler måste du alltid uppge dina personuppgifter. Om du gör en anmälan åt en annan person behövs bådas personuppgifter. En kopia av anmälan (målsägandekopia) skickas vanligtvis till den som drabbats av brottet, till digital brevlåda eller till folkbokföringsadress.

Vad kan polisanmälas?

Några exempel på vad som är brott som man kan anmäla till polisen:

  • slår dig.
  • tar något från dig.
  • lånar eller tar dina saker utan lov.
  • tar på din kropp på ett sätt som är obehagligt eller som gör dig rädd.
  • tvingar eller lurar dig att utföra sexuella handlingar.
  • hotar dig och säger "Om du anmäler mig, då..."

By Merete

Vad krävs för att anmäla någon för trakasserier? :: Vart kan man hitta Pokémon?
Användbara länkar