Hem > V > Vad Är En Transistor Och Vad Har Den För Funktion?

Vad är en transistor och vad har den för funktion?

Transistorn är är som elektriska ”ventiler” som går att stänga och öppna. Transistorn kan kopiera en liten elektrisk ström till en starkare. Det används i stereoförstärkare så det kommer ljud ur högtalarna. En av de första apparaterna som hade transistorer i sig var radion.

Läs mer

Related

Vilken funktion har en brandvägg i Datorsammanhang?

Huvudsyftet med en brandvägg är att skapa en barriär mellan din enhet och internet. Det finns mycket skadlig trafik på Internet.

Vad kan man använda en transistor till?

Transistorer som fungerar vid högre frekvenser behövs för att möta den snabba utvecklingen av våra behov av elektronik. Transistorer fungerar som sammankopplade strömbrytare som kan slås av och på och på så sätt skicka och ta emot data. Deras stora fördel är att de är små och snabba och billiga att masstillverka. Hur fungerar en transistor som strömbrytare? När man använder en transistor som en strömbrytare fungerar den som så att man matar den med spänning på collectorn. Detta kan man kalla för inspänningen. Utspänningen får vi på emittern. Men så länge vi inte tillför någon spänning på basen kan ingen ström flöda från collectorn till emittern.

Med detta i åtanke, hur fungerar en bipolär transistor?

En bipolär transistor är en trepolig halvledar-komponent som kan betraktas som en styrbar strömventil. Strömmen som kan styras är en likström vilket innebär att styrbarheten inskränker sig till att öka eller minska en ström, det går inte alltså att påverka dess riktning. Vad gör en transistor i en dator? Transistorn är en nyckelkomponent inom modern elektronik. I digitala kretsar verkar flera sammankopplade transistorer som snabba omkopplare och bygger därigenom upp till exempel Logisk grind och RAM (arbetsminne).

Related

Vad är hårddiskens huvudsakliga funktion?

En hårddisk är en enhet för lagring av information. En hårddisk är täckt av ett magnetiskt material.

När kom halvledaren?

Halvledarkomponenter har sedan 1940-talet successivt ersatt vakuumrör i de flesta elektroniska applikationer. Tidiga tillämpningsexempel av halvledarelektronik var transistorradio, den andra generationens dator (1950-talet), miniräknare (1970-talet), plattskärm och SSD-minne. Vad visar pilen på en transistor? Vilken av de två huvudtyperna av transistor som används (PNP eller NPN) bestämmer åt vilket håll strömmarna ska flyta genom transistorn, därav pilen i transistorns schemasymbol.

Därmed, hur förändrade transistorn världen?

Transistorn, som ersatte de klumpigare och mer energislukande elektronrören i elektroniska kretsar, gav upp upphov till en helt ny industri inom elektroniksektorn. Hundratals nya företag etablerade sig i den dal som förbinder städerna San Francisco och San Jose, och som sedermera fick smeknamnet Silicon Valley. Vad krävs för att en transistor ska leda ström? Dock har transistorn en tröskelspänning mellan bas-emitter på ca 0.6V för att över huvudtaget börja leda någon ström alls (som en diod). Som sagt, tänk strömförstäkare. En eventuell spänning som utvecklas över transistorn är beroende på resistanserna i kretsen.

Hur läser man ett elschema?

För att få en överskådlig bild av hur en elektrisk krets fungerar så brukar man måla kopplingsscheman. Ett kopplingsschema är en bild med olika symboler som representerar olika elektriska komponenter. Vilka symboler som används till vad listas i tabellen nedan.

By Kasevich

Similar articles

Vad visar ett principschema kopplingsschema? :: Hur fungerar Flottörventil?
Användbara länkar