Vad är cloud computing


När vi pratar om industri 4.0 hör vi ofta talas om cloud computing, här är vad det innebär och hur det kan utnyttjas av småföretag

Vi hör ofta talas om cloud computing när vi talar om industri 4.0. Detta är den teknik som gör det möjligt att använda mjuk- och hårdvaruresurser via en fjärrserver som erbjuds som en tjänst av en leverantör, nästan alltid på abonnemangsbasis. I huvudsak är molntjänster ett sätt att erbjuda datatjänster - t.ex. servrar, lagringsresurser, databaser, nätverk, mjukvara, analysverktyg med mera - via Internet.

Anbudsgivare och företag som erbjuder en molntjänst via nätet, med en månads- eller årsabonnemangsplan, kallas leverantörer. Men vad används den här tekniken till? Faktum är att nästan alla använder en molntjänst varje dag, vi inser det bara inte: vi gör det för att skicka e-post, titta på en strömmande film, lyssna på en låt, lagra foton i molnet.

Vad ska man göra med molntjänster

Molntjänster började utvecklas för ungefär tio år sedan och revolutionerar många av företagens beteenden, både stora och små. Molntjänster kan användas för att skapa nya tjänster och tillämpningar. Men vi kan också använda denna teknik för att lagra stora mängder data och göra säkerhetskopior för att återställa informationen. Detta är inte att underskatta för ett företag i en tid av utpressningstrojaner. Med molntjänster kan vi dock också vara värd för webbplatser eller bloggar och strömma tjänster, både ljud och video. Slutligen kan vi tillhandahålla programvara på begäran eller analysera data för att ta fram strategiska modeller och produktionsplaner.


Varför använda molntjänster

Det finns flera fördelar som gör att fler och fler små och medelstora företag väljer molntjänster, till att börja med den låga ägandekostnaden: med den här tekniken finns det inte längre något behov av att köpa dyra programvaror eller hårdvara och inte heller något behov av stora servrar för att lagra data (servrar som måste hållas tillgängliga dygnet runt, med höga elkostnader, och som måste hanteras av IT-personal).

Cloud computing är snabbt och mångsidigt, vilket gör att företaget kan få den information det behöver på kort tid och nästan var som helst, och det ökar även produktiviteten: IT-personal som inte längre behöver sköta servrar kan till exempel användas för att uppnå viktigare affärsmål. Slutligen har den här tekniken en konstant hög prestanda och ökar framför allt säkerheten för små och medelstora företag: tack vare kontinuerliga säkerhetskopior är det möjligt att återskapa data efter ett haveri eller en hackerattack.


Tre molnmodeller

De molnmodeller som erbjuds företag som verkar inom industri 4.0 är i princip tre: Iaas (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) och SaaS (Software as a Service). Den första modellen är den mest populära för tillfället och består av virtualiserad hårdvara, inklusive ett virtuellt serverutrymme, nätverksanslutningar, bandbredd, IP-adresser och lastbalanserare. Fysiskt sett hämtas hårdvaruresurserna från en mängd servrar som vanligtvis är fördelade på många datacenter, vars underhåll är molnleverantörens ansvar. Kunden, å andra sidan, har tillgång till de virtualiserade komponenterna för att bygga sina egna IT-plattformar.

PaaS (Platform as a Service), å andra sidan, ger utvecklare en plattform för att bygga program och tjänster via Internet. Den senaste modellen är SaaS (Software as a Service), en molntjänst med vilken konsumenter kan få tillgång till programvaror via Internet. I praktiken är det en hyrtjänst snarare än en prenumerationstjänst.

Offentliga, privata och hybridmoln

Inte alla moln är lika. Det finns tre olika sätt att distribuera resurser för molntjänster: offentliga, privata och hybrida. Offentliga moln ägs av ett företag (leverantör) som erbjuder sina tjänster via Internet. I det här fallet ägs alla resurser som används - från hårdvara till servrar och programvara - av leverantören, och små och medelstora företag får tillgång till dessa resurser via ett specifikt konto.

I det privata molnet tillhör alla tjänster ett enda företag och delas inte med andra. Ibland betalar ägare av privata moln tredjepartsföretag för att vara värd för sina servrar, men nätverket förblir privat och säkert. Det är en optimal lösning ur säkerhetssynpunkt, men det är mycket dyrare än ett offentligt moln.

Slutligt kombinerar hybridmoln privata och offentliga moln tack vare en teknik som gör det möjligt att dela data och applikationer mellan de två typerna av moln: det är ett mycket flexibelt system som rekommenderas för dynamiska företag som behöver olika driftsalternativ.

Hur man väljer rätt molntjänst

För att köpa en molntjänst måste man ta reda på vilka företag som tillhandahåller tjänsten: de måste vara ekonomiskt sunda, ha tillräckligt med kapital för att kunna hantera tjänsten på lång sikt, ha en väldefinierad riskhanteringspolicy, förstå verksamheten hos det små och medelstora företag som behöver tjänsten och erbjuda teknisk expertis som uppfyller dess behov. I urvalsfasen är det viktigt att kontrollera att det administrativa stödet är bra, med serviceavtal och resultatrapporter. Säkerheten bör inte heller underskattas: leverantören bör ha en omfattande säkerhetsinfrastruktur och säkerställa integriteten hos kundens data för säkerhetskopiering och lagring.

Lämna en kommentar