De bästa VPN-tjänsterna 2021

En snabbguide till de mest prisvärda och säkraste VPN-tjänsterna 2021

Vad är en VPN?

En VPN-tjänst är ett program som gör dig mer anonym på internet. I regel maskerar VPN-tjänster data som kommuniceras till och från din enhet med kryptering och döljer din IP-adress på nätet. VPN står för 'virtual private network', vilket betyder att tjänsten kopplar dig till ett virtuellt nätverk. Detta nätverk fungerar då som en mellanhand mellan dig och de hemsidor och internettjänster du använder. De allra flesta VPN-tjänsterna ger dig också möjligheten att flexibelt välja mellan ett flertal länder som tjänsten kan visa dig som online.

Varför bör man använda en VPN?

Här är ett par riktigt bra anledningar varför man skulle vilja använda en VPN:

  • Om man ansluter sin enhet till ett öppet Wi-Fi eller ett osäkert nätverk så skyddar krypteringen din kommunikation från nyfikna ögon och kriminella. Krypteringen skyddar också mot att din internetleverantör ser datatrafiken från din dator till internet, vilket kan vara användbart om man ofta laddar ner torrentfiler.

  • Att byta land eller region kan vara otroligt användbart av många olika anledningar. Vissa webbsidor går bara att komma åt från vissa länder och många YouTube-klipp är regionslåsta. Tjänster som Netflix, Hulu och Spotify erbjuder olika utbud beroende på vilket land man ansluter till tjänsten från. Ibland kan man till och med få billigare priser när man handlar online beroende på var man befinner sig.

  • När en VPN gömmer din IP-adress betyder det att tjänster och hemsidor som försöker nosa upp din digitala identitet får en käpp i hjulet. Din personliga IP-adress maskeras och VPN-tjänstens IP visas istället. Även om någon verkligen ville spåra din data och plats på internet blir det nästan omöjligt då din datatrafik blandas med andra användares data som använder samma VPN-server.

  • Precis som med trafik på vägen kan kommunikationen mellan din enhet och en server uppleva avbrott eller gå långsamt om någonting har gått snett på vägen. Det kan till exempel vara en mellanserver som har gått sönder eller fungerar långsammare än vanligt. En VPN kan då hjälpa genom att ta en alternativ väg från din enhet till hemsidan, spelservern eller internettjänsten för att kringgå trafikstoppet.

Med ett stort utbud på VPN-tjänster att välja mellan kan det ibland vara svårt att veta vilken tjänst som passar bäst för dina personliga behov. Här är en topplista på de i nuläget 5 bästa VPN-tjänsterna.

1. ExpressVPN - Utan tvekan den bästa VPN-tjänsten

ExpressVPN har gång på gång visat sig som den mest prestigefulla VPN-tjänsten. Tjänsten erbjuder de snabbaste servrarna, ett smörgåsbord av smarta funktioner, omfattande integritetsinställningar och är otroligt enkel att använda. Dessutom ingår en gratis moln-backup på köpet och om du stöter på problem erbjuds förstklassig kundservice. Med allt detta sagt är ExpressVPN definitivt ett toppval av VPN-tjänst.


2. NordVPN - VPN-tjänsten för dig med höga säkerhetskrav

NordVPN är tjänsten för dig som sätter höga krav på din datasäkerthet. Utöver de vanliga säkerhetsfunktionerna erbjuder NordVPN Double VPN som krypterar din data via två olika servrar för extra datasäkerhet. Tjänsten har också en oberoende granskad no-log policy vilket säkrar dig mot eventuella dataläckor eller datautdrag. Så om en snabb VPN med hög säkerhetsstandard och stark kryptering är din grej, välj NordVPN.


3. Surfshark - En stabil och prisvärd VPN för alla dina enheter

Surfshark innehåller de flesta funktioner en internetanvändare kan tänkas behöva. Även om Surfshark faller bakom NordVPN och ExpressVPN när det kommer till hastighet och funktioner, har Surfshark ett väldigt konkurrenskraftigt pris. Om man väljer en längre betalningsplan med bindningstid kan man komma undan med priser såg låga som 20-30kr i månaden. Detta pris, i kombination med att man kan använda tjänsten på alla sina enheter samtidigt, gör Surfshark till en extremt prisvärd VPN-tjänst.


4. CyberGhost - Perfekt för streamingtjänster och torrents

CyberGhost är en stabil och säker VPN-tjänst med en speciell liten twist. Många steamingtjänster som Hulu, Netflix och HBO är duktiga på att känna igen och spärra åtkomst om den känner av en VPN-anslutning. Denna VPN-tjänst har dedikerade funktioner för streaming som undgår många av spärrarna. CyberGhost ger dig också tillgång till VPN-servrar som är optimerade för torrents med snabbare hastighet och starkt P2P-skydd.


5. Hotspot Shield - Den snabbaste VPN-tjänsten

Hotspot Shield präglas av snabba serverhastigheter, användbara funktioner och ett stort urval av servrar. För gamers är det extra viktigt att ha en snabb och stabil VPN, vilket är exakt vad Hotspot Shield erbjuder med hastigheter upp till 400Mbps. En viktig kritik att ha i åtanke är att Hotspot Shield i vissa fall loggar aktivitet, IP-adresser, bandbredd och besökta sidor. Om du är villig att bortse från potentiella loggningar så förser Hotspot Shield dig med en riktigt snabb gaming-VPN utan konkurrens.


Vad man bör tänka på när man väljer en VPN-tjänst

Vad man letar efter i en VPN kan variera stort från person till person. Vissa nöjer sig med grundläggande funktioner som datakryptering och IP-maskering medan andra kräver höga hastigheter, dedikerade streamingservrar eller stark dataintegritet hos VPN-företaget. Oavsett vilka behov man har är det alltid bra att göra en kort lista på funktioner man behöver för att lättare kunna välja. Här är en kort lista med olika saker att ha i åtanke vid köp av VPN-tjänst.

  • Alla VPN-tjänster funkar inte med alla typer av spel, webbsidor, streamingtjänster, servrar eller andra tjänster. I princip brukar det nästan alltid fungera utmärkt oavsett vad man gör, men i sällsynta fall kan man sakna åtkomst eller bli blockerad. En anledning till varför man kan bli blockerad är att vissa tjänster och webbsidor känner av VPN-uppkopplingar och spärrar därav åtkomsten av diverse skäl. Detta är dock ganska ovanligt och det är nästan omöjligt att göra en grundläggande lista över vilka som blockerar och inte.
  • Se till att länderna du behöver kunna dirigeras igenom har servrar hos din VPN-leverantör. Detta är viktigt att kolla om du vill nå innehåll som är låst till vissa särskilda regioner, till exempel utländsk TV på nätet, regionslåsta webbsidor och streamingutbud på Netflix, Hulu, Spotify m.m. Oftast finns de mest använda länderna, men ibland händer det att man behöver komma åt regionala hemsidor som nyhetssidor och sociala medier från specifika länder. Om du känner dig osäker finns det vanligen en lista över tillgängliga länder på VPN-tjänstens webbsida.

  • Även om två VPN-tjänster båda har tillgång till samma länder, kan hastigheten variera mellan de olika tjänsterna. Vanligtvis har VPN-tjänster ett hastighetstest inbyggt i tjänsten där man kan prova sig fram.

  • Dubbelkolla så att tjänsten har de grundläggande säkerhetsfunktionerna en VPN-tjänst behöver för att hålla din data säker och din identitet anonym. Några begrepp att hålla utkik efter är: Kill Switch, kryptering med AES 256-BIT och DNS-leak protection. För mer specifika avancerade funktioner, krypteringsmetoder, kommunikationsmetoder, DNS-verktyg och igående information of VPN-företagets datahantering hittar man det i regel på företagets webbsida.

Jämför specifikationer och funktioner

CyberGhostExpressVPNSurfsharkHotspot ShieldNordVPN
GratisversionFinns ejFinns ejFinns ej500MB per dagFinns ej
Antal servrar76913000320018005484
Länder med servrar9194658059
Provperiod45 dagar30 dagar30 dagar 45 dagar30 dagar
Steamingtjänster som tjänsten avblockerarNetflix, YouTube, Amazon, Hulu, iPlayer, HBO Go, ESPNNetflix, YouTube, Amazon, Hulu, Disney+Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu, BBC iPlayer, HBONetflix, iPlayer, YouTube, Amazon, HuluNetflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu, BBC iPlayer
Antal enheter samtidigt75Obegränsat56
Fungerar på Windows, Mac, Android, iOS, Linux
Blockerar reklamXX
No-log policy X
24/7 kundservice
Blockerar reklamXX
Skydd mot DNS-läckor

Känn till begränsningarna för en VPN

Även om VPN-tjänster hjälper oerhört mycket med att hålla din datatrafik och identitet anonym på internet så skyddar de inte mot allt. Du kan till exempel luras att ge ut din privata information eller ladda hem virus via osäkra webbsidor, e-post eller elakartade skript. Att ha ett antivirusprogram installerat och att vara misstänksam när man laddar hem filer är alltid rekommenderat. Ett annat sätt att spåra din aktivitet är att logga din webbläsares fingeravtryck. När man kopplar upp sig mot en webbsida skickar din enhet oftast information om sig själv till webbsidan för att den ska kunna fungera optimalt med din enhet. Webbsidan kan också vilja lagra cookies på din enhet för långvarigt kunna identifiera dig och spara din föregående aktivitet och inställningar. Detta fingeravtryck spåras oftast av annonsörer för att kunna ge riktad reklam och föra besöksstatistik, men i olyckliga fall kan avtrycket också användas som en spårningsteknik av kriminella eller förtryckande stater. Tillägg till webbläsaren som Privacy Badger kan hjälpa dig att minimera fingeravtrycken genom att hålla koll och spärra innehåll som har till syfte att spåra din aktivitet.


Lämna en kommentar