4 knep för att få batteriet i din smartphone att hålla längre

#


Hur får du batteriet i din mobiltelefon att hålla längre? Det finns flera knep för att få din smartphone att överleva. Så här gör du

Smartphones kan nu uppfylla alla våra behov, eller nästan alla. De gör det möjligt för oss att prata med människor på andra sidan jordklotet, läsa nyheterna live och sedan lyssna på en låt eller titta på en film via streaming. Vi kan göra många saker med våra mobiltelefoner, men tyvärr finns det en gräns för vad vi kan göra med dem.

När vi sms:ar, lyssnar på musik och tittar på filmer förbrukas mobiltelefonens batteri. Som tur är finns det några knep för att få batteriet i din smartphone att hålla längre. Batteritiden för en mobil enhet är i genomsnitt en dag, men det finns faktorer som kan förkorta batteritiden. Allt beror på hur mycket vi använder den eller hur vi har använt den tidigare. Kort sagt påverkas smarttelefonens funktion av litiumjonbatteriernas egenskaper.

Kontrollera batteriladdningen

Mobilbatterier är inte oändliga! De består normalt av litiumjoner som gradvis förlorar sin laddningskapacitet när de är laddade. Elektrolyten, den ledande vätskan inuti, försämras när cyklerna ökar. Det betyder att om du laddar din mobiltelefon många gånger kommer batteriet att hålla mindre och mindre. Det är därför det är så viktigt att du använder din mobiltelefon på ett bra sätt för att minska nedbrytningen av litiumjonerna och öka enhetens livslängd.

Litiumjonbatterier är utformade för att behålla 80 % av sin laddningskapacitet efter cirka 500 laddnings- och urladdningscykler. Tyvärr är detta inte fallet i verkligheten: denna procentsats förblir konstant endast inom 100 laddnings- och urladdningscykler. Detta beror på att mobiltelefoner används dåligt och att batteriet inte används effektivt. För att förbättra prestandan är det bäst att inte stänga av mobiltelefonen för att den är för urladdad. Kort sagt är det bättre att inte nå 0 % batteri, utan att börja ladda innan mobiltelefonen stängs av.


Längre laddningstid

Många gånger laddar vi mobiltelefonen i en halvtimme på grund av brådska och kopplar bort den innan laddningscykeln är klar. Faktum är att om du laddar ett batteri snabbt minskar dess kapacitet att lagra laddning. På en fysisk nivå är det en tidskrävande process att flytta litiumjoner mellan batteriets elektroder, och om den avbryts kan strömförsörjningen skadas. Det är lämpligt att låta laddningen nå 100 % och sedan ta bort den från laddningen.


Håll temperaturen under kontroll

Ett annat knep för att öka batteritiden är att förhindra att smarttelefonen överhettas. Det är bäst att inte använda den för mycket eller placera den under värmekällor. Över 45° tenderar batteriet att försämras och dess förmåga att laddas minskar.

Det är inte bara värmen som kan ta död på batteriet: kylan har ännu värre effekter. Frysning rekommenderas faktiskt inte. Under 0° minskar den tillgängliga energimängden i batteriet, eftersom litiumjonerna inte kan röra sig smidigt, de saktas ner och vätskan börjar frysa. Kort sagt bör mobiltelefonen förvaras i en mild miljö.

Använd energisparfunktion

Alla smartphones har en energisparfunktion som gör att batteriet kan minska förbrukningen. Till exempel händer flera saker på enheten när du aktiverar energisparfunktionen: skärmens ljusstyrka minskar och dataanslutningen stängs av. Eller så stängs appar som inte används.

Lämna en kommentar