Så här fixar du ett trasigt USB-minne


Om datorn inte känner igen USB-minnet kan du åtgärda problemet genom att använda ett av programmen på datorn. Så här gör du

Och även om USB-minnen inte är lika populära som tidigare har de fortfarande många beundrare och är fortfarande användbara: de är bekväma, lätta att transportera, billiga, har gott om lagringsutrymme och känns lätt igen av alla datorer. Ibland vill dock USB-minnet inte veta hur det ska fungera.

Detta gäller särskilt för äldre USB-minnen, sådana som vi kanske har lämnat i en låda i månader eller år och sedan hittat igen. Men när vi sätter in dem för att se vilka data vi har lagt in i dem eller för att läsa in nya data, så känns det externa minnet antingen inte igen av Windows eller så får vi ett felmeddelande när vi försöker läsa/skriva data. Detta betyder dock inte att allt hopp är ute: ibland är det fortfarande möjligt att få tillgång till uppgifterna, och nästan alltid är det möjligt att åtminstone formatera dem och använda dem för att läsa in andra uppgifter. Här är vad du ska göra i det senare fallet, som är det vanligaste.

Känns USB-stickan igen av Windows?

Det första du ska göra om USB-stickan är "trasig" är att kontrollera om Windows fortfarande känner igen den korrekt. Sätt in USB-minnet i USB-porten och vänta några sekunder på att Windows ska upptäcka det. Så snart den upptäcks måste vi ta reda på om den fungerar eller inte. Genom att högerklicka på pinnen i Utforskaren måste vi välja "Egenskaper" och kontrollera om Windows säger att "Enheten fungerar som den ska". I det här fallet kan vi fortfarande radera de gamla, otillgängliga uppgifterna från USB-minnet och använda det som om det vore nytt.


Rensa ut de gamla uppgifterna från USB-minnet

Om Windows upptäcker USB-minnet men inte kan läsa uppgifterna har något i filsystemet på USB-minnet skadats. Vi måste återställa allt och börja om från början. För att göra detta kan vi använda Windows-verktyget "Diskpart", som fungerar från kommandoraden. Efter att ha öppnat kommandotolken (kör programmet som administratör) kan vi skriva "Diskpart" för att starta verktyget och omedelbart därefter köra kommandot "list disk". Detta visar alla diskar, både fasta och flyttbara, som är anslutna till datorn. Bland dem finns säkert vår huvudhårddisk (vanligtvis kallad "Disk 0") och nyckeln som vi har satt in men som inte fungerar.

I det här läget måste vi starta kommandot "select disk" följt av det nummer som operativsystemet tilldelat nyckeln, vilket vi har läst från den tidigare listan. Vi måste vara mycket försiktiga så att vi inte väljer systemdisken av misstag, annars blir det problem eftersom vi nu raderar all data med kommandot "clean". Nu lämnar vi kommandotolken och letar efter "Diskhantering" i startmenyns sökruta. Med detta officiella Windows-verktyg kan vi ändra partitionerna på alla diskar som är anslutna till datorn. Vi väljer enheten, högerklickar och väljer sedan att formatera disken. Vi kan välja att dela upp hårddisken i två enheter eller tilldela allt utrymme till en partition.


Lämna en kommentar