Pixel 4 officiell: Google satsar allt på foton


En smartphone med ambitioner för SLR-kameror. Google presenterar sin senaste telefon som har fotografering som sin starka sida

Inte en antydan om tekniska funktioner och prestanda, skärmstorlek eller hårdvarukomponenter. Trots allt har Pixel 4 förmodligen varit den mest läckta smarttelefonen i mobiltelefonins historia (vissa till och med av Google självt) och dess tekniska specifikationer har varit kända i flera dagar, om inte veckor.

Det är därför ingen överraskning att Pixel 4 nämndes väldigt lite under evenemanget Made by Google 2019. Det utrymme som ägnades åt att bara berätta om telefonens tekniska specifikationer och prestanda ägnades helt och hållet åt Pixel 4:s fotografiska kapacitet, vilket är ett tecken på att de i Mountain View är särskilt stolta över arbetet med den fotografiska programvaran. Som framhölls under presentationen är en smartphones fotografiska kapacitet nu nära kopplad till kapaciteten hos den fotoprogramvara som är inbyggd i minnet: utan lämpliga algoritmer för maskininlärning och artificiell intelligens kan även de bästa fotosensorerna göra väldigt lite.

Samt sett är det Google har lagt ut till försäljning idag (på förbeställning, för att vara exakt, med leveransstart den 26 oktober) först och främst en kameratelefon: en digitalkamera (på vissa sätt med funktioner som är bättre än hos en spegelreflexkamera) med den typiska funktionaliteten hos en telefon av den senaste generationen.

Specifikationer för Pixel 4 och Pixel 4XL

Som vi har vetat i flera dagar nu, är Pixel 4 och Pixel 4XL i praktiken identiska. De enda skillnaderna gäller skärmstorlek och upplösning (5,7 tum diagonal och FHD+-upplösning för den förstnämnda, 6,3 tum diagonal och QHD+-upplösning för den sistnämnda) och batterikapacitet (2 800 mAh för den förstnämnda, 3 700 mAh för den sistnämnda). I övrigt är de tekniska specifikationerna för Pixel 4 och Pixel 4XL desamma.

Under skärmen hittar vi Snapdragon 855 med 6 gigabyte RAM och 64 eller 128 gigabyte minne för datalagring. Tack vare Google Photo-stödet kan alla bilder och videor lagras gratis i Big G:s moln, vilket frigör utrymme på enhetens minne. Förutom den "vanliga" Snapdragon finns det också två chip som är avsedda för bearbetning av algoritmer för fotografisk artificiell intelligens (Pixel Neural Core) och för kryptering och skydd av data som lagras i minnet (Titan M).

I Pixel 4 och Pixel 4XL finns det också plats Soli, en riktig radar som ingenjörerna i Mountain View har integrerat precis bredvid frontkameran. Den här lilla sensorn kan upptäcka föremål i närheten av enheten och "aktivera" vissa sensorer i den mobila enheten som tillverkas av Google på kommando. Tack vare Soli är till exempel Pixel 4:s system för ansiktsupplåsning det snabbaste i världen; samtidigt kommer Soli att användas för att styra enheten med avancerade gester.


Pixel 4, öppna dörrar för beräkningsfotografering

Som nämnts är Pixel 4:s verkliga styrka dock dess fotografiska avdelning. Och inte så mycket (eller inte bara) på grund av de sensorer som monterats. Systemet har en dubbel sensor: den viktigaste är en 12-megapixel med en bländare på f/1,7, optisk stabilisering och ett synfält på 77°; den andra är en 16-megapixel telezoom med en bländare på f/2,4, optisk stabilisering och ett synfält på 52°.

Men, som det blir allt vanligare, är de tekniska specifikationerna för sensorerna numera en marginell del av smarttelefonens fotoutrustning. Big G:s ingenjörer och utvecklare har arbetat hårt med algoritmer för maskininlärning och artificiell intelligens för att förbättra varje bild som tas med Pixel 4. Smartphonen använder sig i stor utsträckning av det som kallas "computational photography", där ad hoc-chips och algoritmer används för att känna igen objekt eller personer i en bild och automatiskt justera de olika parametrarna i bilden. Datafotografering gör sig dock också påmind i efterproduktionsfasen, när algoritmer arbetar för att kombinera de olika bilderna som tagits för att uppnå bästa möjliga resultat.

Nattläget har till exempel förbättrats genom införandet av astrofotografering. Stjärnkikare kommer att kunna använda sin Pixel 4 för att ta perfekta bilder av stjärnhimlen, eller nästan.


Pixel 4 och Pixel 4XL, pris och tillgänglighet i Storbritannien

Som nämnts kan de två nya Pixels förbeställas från och med i dag och levereras under de kommande veckorna. Pixel 4 kostar 759 euro för 64 gigabyte-versionen och Pixel 4XL kostar 899 euro för 64 gigabyte-versionen.

Lämna en kommentar