Hur man väljer ett SD-kort

#


Att köpa ett SD-kort är mindre uppenbart än väntat: det finns många funktioner att ta hänsyn till, till att börja med överföringshastigheten

Att köpa ett SD-kort är en av de viktigaste frågorna för fotoentusiaster. Detta beror delvis på att de har utvecklats med kamerorna med tiden. Låt oss se vilket SD-kort vi ska köpa beroende på våra behov och den enhet vi har.

Den kontinuerliga utvecklingen av SD-kort i förhållande till kameror är ett av de största problemen när vi köper. Särskilt för en användare som inte har så mycket kunskap på området. Risken är att du spenderar mer än nödvändigt och köper ett kort som inte är kompatibelt med din enhet. Det finns många olika typer och märken av SD-kort på marknaden och vi måste välja det som passar våra behov bäst. En av de aspekter som inte bör underskattas är det tillgängliga lagringsutrymmet. Om du är en professionell fotograf rekommenderar vi ett SD-kort som ger dig möjlighet att ta minst 400-500 bilder.

Typ och märke

Det första du bör kontrollera när du köper ett SD-kort är att det är kompatibelt med din kamera. Om din kamera använder SD-formatet bör den vara kompatibel med de två huvudtyperna av kort som tillverkas idag, nämligen SDHC (Secure Digital High Capacity) och SDXC (Secure Digital eXtended Capacity).Det snabbaste sättet att kontrollera kortkompatibiliteten är att titta på kamerans specifikationer i manualen (eller motsvarande sida på tillverkarens webbplats). Det finns även andra typer av SD-kort, ofta i mindre varianter, t.ex. microSDXC som vanligtvis används i smartphones, även om de ofta med SD-adaptrar även kan användas i kameror och olika kortläsare. Bland de mest populära tillverkarna finns Lexar och Sandisk. Utmärkta alternativ är Integral, Kingston, Transcend, Toshiba och Samsung. Akta dig för inköp på nätet. Det finns en risk för att köpa förfalskade kort eller kort som innehåller skadlig kod på Internet.


Kapacitet

Lagringskapaciteten på ett SD-kort är säkerligen den funktion som driver upp priset mest av alla. Lagringsutrymmet, mer eller mindre, ger också kortet dess namn. Alla kort med en kapacitet på 32 GB eller mindre placeras i SDHC-fältet, medan kort med en kapacitet på 64 GB eller mer klassificeras som SDXC. Det är ingen tillfällighet att lösningarna med 16 GB, 32 GB och 64 GB är de mest populära. Om vi har en 12-megapixelkamera som vi använder ibland kan det räcka med ett 16 GB-kort. Om du gillar att spela in video behöver du mer lagringsutrymme. Fotografexperter rekommenderar också att du köper två eller tre medelstora kort i stället för ett stort SD-kort. Om kortet förloras eller stjäls förlorar du inte allt ditt arbete.


Överföringshastighet

Många av dagens SDHC- och SDXC-kort anges med ett nummer, t.ex. 2, 4, 6 eller 10, efter namnet, vanligen omgivet av en inte helt sluten cirkelikon. Detta nummer kallas kortets hastighetsklass och är ett bra sätt att bedöma om ett SD-kort är lämpligt för videoinspelning eller inte. Siffrorna härrör från mätningen i MB/s. Observera att ett kort med en för hög hastighetsklass inte krävs för HD-videoinspelning. Kort i klass 10 är idealiska för Full HD-videor, men om din kamera stöder inspelning av 4K-videor rekommenderar vi ett kort med UHS-klass och står för Ultra High Speed, och detta är de nya supersnabba SD-korten. Var försiktig när du köper dessa kort, eftersom de inte är kompatibla med alla kameror. Slutligen finns det även Video Speed Classes som utvecklats för 8K-kameror.

CompactFlash eller alternativ?

Nej alla kameror använder som sagt samma typ av SD-kort. CompactFlash-formatet används fortfarande av vissa DSLR-apparater, medan det i vissa nyare modeller finns platser för de nyare CFast- och XQD-formaten. Var försiktig eftersom dessa, till skillnad från SDHC och SDXC, inte använder samma hastighetsklasser. De snabbaste CompactFlash-korten är UDMA 7.

Vattenresistent

Avhängigt av hur vi använder korten är det också viktigt att kontrollera om de är vatten-, damm- eller röntgentåliga. Om vi brukar fotografera i extrema väderförhållanden, till exempel i öknen, är detta avgörande. Det är mindre vanligt om vi använder kameran för en utflykt eller resa.

Lämna en kommentar