Varför vissa forskare försöker sudda ut solen


Vi skapade matematiska modeller i molnet för att förstå vad som skulle hända om vi suddar ut solen: forskare arbetar med ett mycket kontroversiellt projekt

Vi vet att klimatkrisen är det största hotet mot jordens och dess invånares överlevnad. Vetenskapen är också enig om att det är människan som bär den största skulden för klimatförändringarna. Nu letar vissa forskare, politiker och publicister efter lösningar för att stävja klimatkrisen. En av dessa är att förvanska solen.

Varför förvanska solen

Vår sol är förvisso en källa till liv - och vatten, enligt en ny teori - men de utsläpp vi släpper ut i atmosfären har också gjort den farlig. Den är också en stjärna, och som alla stjärnor kommer den att dö till slut.

Avveckling av solen är en mycket kontroversiell lösning, eftersom den riskerar att vara farlig. Det skulle kunna innebära en allvarlig risk för jordbruk över hela planeten och skulle i princip vara oåterkalleligt när det väl har börjat. Dessutom kan det vara ett slags "Linus filt" som hindrar stora förorenare från att sluta för att det finns en "enkel" utväg.

Men samma sak kan sägas om de utsläpp vi fortsätter att släppa ut i atmosfären: att släcka ut solen kan vara vår sista chans.

Som solen är något utsuddad skulle mindre energi nå jordens yta och mindre energi skulle fastna på planeten på grund av ökade koldioxidutsläpp. Och då skulle planeten svalna.

För att förstå vad som skulle hända med vår planet om vi började dämpa solljuset har vissa forskare, med hjälp av Amazon och andra företag, utvecklat en matematisk modell.


Forskarnas forskning

Det är inte första gången som superdatorer, algoritmer och stora datamängder används för att förutsäga klimatförändringarna och konsekvenserna av mänsklig inblandning. Faktum är att det är mycket vanligt.

För det här projektet med att dölja solen skapade processorer från Amazon Web Service 30 simuleringar av hur jorden skulle kunna se ut vid mitten av århundradet. Med en nyhet: beräkningarna och förutsägelserna görs i molnet. Det är mycket billigare än att bygga en superdator.

I dessa simulerade världar skulle koldioxidnivåerna skjuta i höjden, isen skulle försvinna och de år som vi nu kallar "rekordvarma" skulle vara normen. En av dessa simuleringar skulle dock vara annorlunda, lite mer positiv, och det är den där solen försvann.

Att ha en modell och kunna få tillgång till data är säkert bra för forskare runt om i världen. Det är också bra att det görs i molnet, där mer data kan laddas upp och analyseras till en bråkdel av kostnaden för superdatorer och på halva tiden.

Och framför allt är det ett arbetssätt som skulle kunna tillämpas på alla områden av arbetet med klimatförändringar.


Lämna en kommentar