Hemsida : Filtillägg : .raw Fil

.raw Fil

Filtyp 1Raw Image Data File

Utvecklare N/A
Kategori Camera Raw Files
Format Binary

Vad är RAW file?

En RAW-fil är en bild som genereras av digitalkameror som Panasonic, Leica och Casio-kameror. Den innehåller okomprimerad, rå bilddata som kan justeras för exponering och vitbalans med hjälp av programvara som stöder formatet. RAW-filer används för att lagra oförändrad bilddata som fångats av en digitalkameras CCD.

Mer information

RAW-fil öppnas i Adobe Photoshop CC 2019

RAW-filer används för att producera bilder av högre kvalitet eftersom formatet lagrar data som tagits från en kamerans sensor i ett okomprimerat format. RAW-filer förlorar inte data som JPEG-filer gör när de komprimeras. RAW-filer kan emellertid vara mycket stora i storlek eftersom de inte komprimeras.

OBS! RAW-filer kan också skapas av bildgenereringsprogram, även om det inte är lika vanligt.

Program som öppnas RAW filer
Windows
Adobe Photoshop
GIMP
XnViewMP
CyberLink PowerDirector
Corel PaintShop Pro
ACD Systems Canvas
ACD Systems ACDSee
CyberLink PowerDVD
IrfanView
CorelDRAW
Corel VideoStudio
Microsoft Windows Photos
Google Picasa
CyberLink PhotoDirector
Adobe DNG Converter
Linux
GIMP
XnViewMP
UFRaw
digiKam
Macintosh
Apple Final Cut Pro
Adobe Photoshop
GIMP
XnViewMP
Google Picasa
Apple Preview
CyberLink PhotoDirector
MacPhun ColorStrokes
Adobe DNG Converter
WidsMob PhotoVault

Filtyp 2Dolphin Wii and Gamecube Emulator Game Save File

Utvecklare N/A
Kategori Spelfiler
Format N/A

.RAW alternativnummer 2

Sparar spara fil för Wii och Gamecube Memory Card-filer; innehåller spelbesparingsdata.

Mer information

Dolphin är en öppen källkodemulator som används för att köra Nintendo Wii och GameCube-spel på operativsystemen Windows, Linux och Mac OSX.

Dolphin Wii och GameCube-konsolemulatorn använder RAW-filtypen som en spara fil för Wii och Gamecube Memory Card-filer. Även om Dolphin-emulatorn inte kan öppna RAW-filtypen, kan den användas som en spell för spel.

Program som öppnas RAW filer
Windows
Dolphin
Linux
Dolphin
Macintosh
Dolphin

Filtyp 3Raw Audio Data

Utvecklare N/A
Kategori Audio Files
Format Binary

.RAW alternativnummer 3

Okomprimerad PCM (pulskodmodulering) signerad ljuddatafil; innehåller råa ljuddata lagrade i ett binärt format; innehåller ingen headerinformation eller använder en ljudkodc.

Program som öppnas RAW filer
Windows
FMJ-Software Awave Studio
OpenMPT
NCH Switch
Audacity
MAGIX Sound Forge Pro
Audio Overload
MAGIX SpectraLayers Pro
FMJ-Software Awave Audio
Linux
Audacity
Audio Overload
Macintosh
NCH Switch
NCH WavePad
Audacity
Audio Overload
MAGIX SpectraLayers Pro

"Lager" -verktyg för att öppna RAW-filer

Först och främst kan fotovisaren av de senaste versionerna av Windows (Windows 8 / 8.x och Windows 10, för att vara exakt) och den som finns på Mac (dvs. Preview) öppna dig RAW-filer utan problem, förutom i särskilda fall (som kan lösas med hjälp av tredjepartsresurser).

Med undantag för eventuella komplikationer, låt oss se hur man använder dessa resurser för detta ändamål. Om du vill veta mer förklaras allt nedan.

På Windows

Om det du använder är en dator med Windows 8 / 8.x eller Windows 10 installerat, kan programmet Photos på ditt system öppna RAW-filer som produceras av de flesta professionella digitalkameror på marknaden.

För att använda den för ditt ändamål, vad du behöver göra är att dubbelklicka på referens-RAW-filen och vänta på att fotoapplikationen ska öppnas och sedan bilden ska visas.

Om du behöver zooma in på bilden, klicka på knappen med förstoringsglaset överst och använd sedan justeringsfältet som visas för att öka eller minska förstoringsnivån. Om du vill visa fotot på helskärm trycker du på knappen med de två pilarna längst ner till höger.

Om ett annat program öppnas istället för Photos-appen eller om applikationen inte öppnas alls är det uppenbart att detta inte har ställts in som standard. För att fixa det, högerklicka på RAW-filen, välj Öppna med ... i menyn som visas, välj Foton från skärmfönstret och tryck på OK.

Om du använder en äldre version av Windows, till exempel Windows 7, måste du installera Microsoft Camera Codec Pack för att kunna använda systemets inbyggda fotovisare för att öppna RAW-filer. Detta är en samling codecs för Windows-operativsystem som lägger till stöd för alla större RAW-filtyper till Windows inbyggda bildvisare.

För att ladda ner den på din dator, anslut till nedladdningssidan för Microsoft Camera Codec Pack och klicka på knappen Hämta. Markera sedan rutan bredvid MicrosoftCodecPack_x64.msi om du använder ett 64-bitars system eller den bredvid MicrosoftCodecPack_x86.msi om du använder ett 32-bitars system och klicka på Nästa.

När nedladdningen är klar öppnar du filen du just har fått och i rutan som visas på skrivbordet sätter du en bock bredvid Jag accepterar villkoren i serviceavtalet och Microsofts sekretesspolicy för att acceptera användarvillkoren för programvara. Klicka sedan på Installera-knappen, auktorisera installationen av codec-paketet genom att klicka på Ja och slutför processen genom att klicka på Slutför.

Om RAW filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil raw-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen Raw Audio Data, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hallå där! Jag läste om typ 1 i din artikel som handlar om filändelsen .raw. På senare tid har jag varit uppmärksam på hur jag använder det utrymme som finns kvar på min MacBook. Det finns en hel del RAW-filer som låg inuti några gamla mattor och det tog mycket tid att ladda innehållet. Tack vare dig vet jag nu att de innehöll bilder tagna med min Leica-kamera. Eftersom det rör sig om okomprimerade råbildsdata var det omöjligt för mig att ladda dem alla på en gång. Jag valde att rensa lite utrymme genom att radera nedladdad musik. Ändå, för att återgå till min poäng. det är häftigt att det inte finns någon förändring av bilden jämfört med den som tagits av CCD:n. Vi ses!