Hem > H > Hur Ser Elliptiska Galaxer Ut?

Hur ser elliptiska galaxer ut?

De flesta av dem ser inte ut som spiraler utan snarare utsträckta sfärer – eller ellipsoider. De kallas ELLIPTISKA GALAXER. De varierar i form, en del av dem liknar en basketboll, en del är utsträckta och ser ut som en varmkorv. Elliptiska galaxer är de största i universum.

Läs mer

Related

Hur många galaxer i universum?

Det finns två tusen miljarder galaxer i universum. Vår egen rymmer mellan 200 och 400 miljarder stjärnor. Dvärggalaxer, som är de minsta i universum, kan rymma mellan tiotusentals och några miljarder stjärnor.

Man kan också fråga vad heter den närmaste galaxen?

Andromedagalaxen är vår närmaste granngalax. Det är en spiralgalax precis som Vintergatan och är svagt synlig för blotta ögat i stjärnbilden Andromeda, som även givit den dess namn. Galaxen är nästan tre miljoner ljusår ifrån oss. Hur långt från jorden ligger Vintergatans centrum? Vintergatans centrum är mittpunkten i galaxen Vintergatan. Den uppskattas vara belägen på avståndet 24–28,4 kiloljusår (kly) (7,4–8,7 kiloparsek(kpc)) från jorden i samma riktning som stjärnbilderna Skytten, Ormbäraren och Skorpionen där Vintergatan lyser som mest.

Därmed, vad är vintergatan för typ av galax?

Vintergatan är en spiralgalax som består av gas och stoft och ett par hundra miljarder stjärnor. En av stjärnorna är vår sol. Men vår utkikspunkt ligger nästan precis i den tätaste delen av galaxskivan där det mesta skyms av gas- och stoftmoln. Och därefter, vad betyder elliptiska galaxer? Elliptiska galaxer är sfäriska koncentrationer av stjärnor som liknar storskaliga klotformiga stjärnhopar. De saknar i stort sett intern struktur, stjärntätheten avtar jämnt från koncentrationen i centrum till den diffusa kanten, och de kan ha ett stort antal olika ellipsformer (eller längd-bredd förhållanden).

Related

Vad betyder elliptiska galaxer?

Storskaliga globulära kluster liknar elliptiska galaxer. De saknar inre struktur, stjärntätheten minskar från centrum till den diffusa kanten och de har ett stort antal olika ellipsformer.

Hur ser en spiralgalax ut?

Spiralgalaxer är enorma ansamlingar av miljarder stjärnor, de flesta tillplattade i en skivform, med en ljus, sfärisk utbuktning med stjärnor i centrum. Inne i skivan finns det typiskt ljusa armar där de yngsta, starkaste stjärnorna hittas. När krockar Andromeda med Vintergatan? Kollisionen kommer att ta sin början om i runda slängar 2 miljarder år, då Vintergatan och Andromeda passerar så nära varandra att de drar sönder varandras prydliga spiralarmar. Tre miljarder år senare har de två galaxerna smält samman till en enda jättegalax.

Vad heter vår galax?

Vår galax Vintergatan är över 100 000 ljusår tvärs över och innehåller mellan 100 och 400 miljarder stjärnor. Det betyder så många som 40 000 stjärnor var till var och en av Sveriges cirka tio miljoner invånare, vilket faktiskt är fler stjärnor än du kan se en klar natt. Vad finns i mitten av Vintergatan galax? Vintergatan är en vanlig spiralgalax och jorden befinner sig cirka 25 000 ljusår från Vintergatans centrum. I mitten av Vintergatan finns det svarta hålet Sagittarius A*. Sett från jorden befinner sig det svarta hålet i stjärnbilden Skytten, eller Sagittarius, därav namnet.

Folk frågar också kan man se vintergatan i sverige?

Vintergatsbandet ser du som ett band över hela himlen men bäst högt i syd, lite beroende på klockslag och datum. Sett från Sverige är det som tjockast i stjärnbilden Svanen. Galaxens allra mest stjärnrika delar, i stjärnbilden Skytten, syns bra endast från sydligare breddgrader.

By Sosanna

Vilka planeter finns i Vintergatan? :: Hur stor skärm har XS?
Användbara länkar