Hem > H > Hur Hittar Du Bilder Som Är Fria Att Använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

Hur hittar du bilder som är fria att använda?

  1. CC Search. Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search.
  2. Filtrera efter licens i din Google-sökning.
  3. Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr.
  4. Wikimedia Commons.

Läs mer

Related

Vilket format har Iphone bilder?

Om du har fått ett foto från någon som har en ny telefon har du kanske märkt att det inte är i standardformat. Heic är ett modernare format som Apple använder.

Vilka bilder är tillåtna att använda?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet. Man kan också fråga hur fungerar pixabay? Surfa till www.pixabay.com och skriv in det du söker efter i sökfältet i mitten. Om du bara vill söka efter fotografier klickar du på pilen till höger och väljer Photos. På samma sätt kan du välja att bara söka efter grafik, illustrationer eller video.

Får man använda sig av bilder från Google?

När du söker på Google Sök kan du filtrera resultaten efter bilder med en licens som tillåter att du återanvänder bilden. Viktigt! Bilder kan vara upphovsrättsskyddade. Läs mer om hur du hittar innehåll som du kan återanvända nedan. Får man använda bilder från pixabay? Pixabay innehåller bilder och filmer som du fritt får ladda ner, ändra och använda. Pixabay har en egen licens som liknar CC 0. Du behöver inte ange upphovsperson men det är ändå att rekommendera i ditt uppsatsarbete. När du laddar upp bilden får du en referens som du kan kopiera och klistra in i din text.

Related

Hur man komprimerar bilder?

Om du vill minska dokumentets storlek väljer du Arkiv på bandet.

Får jag använda Creative Commons bilder?

Sök fram ett fotografi eller en ritning från internet som har licenserats med Creative Commons licens och bifoga den till ditt svar så att du följer villkoren för användningen. Berätta i samband med bilden var du hittat bilden och hur du vet att bilden har licenserats med Creative Commons licens. Vilka bilder från Google får man använda? När du klickar på Användningsrättigheter kommer det upp en meny med fem (5) val där du väljer det sökningsfilter som passar dig bäst. A, I översta läget söker Google efter alla bilder, utan sökfilter. B, Söker efter bilder som får användas och ändras (redigeras). C, Söker efter bilder som får användas.

Man kan också fråga får jag använda bilder av andra personer i privat bruk?

Det är den eller de personer som är upphovsrättsinnehavare till ett verk som bestämmer hur det får användas. Den svenska Upphovsrättslagen (SFS 1960:729) ger alla upphovspersoner, oavsett nationalitet, samma skydd. Om du vill använda något som någon annan skapat är du skyldig att ta reda på hur verket är skyddat. Folk frågar också kan man använda andras bilder? För att få använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Får man ladda ner bilder från internet?

Ett vanligt misstag är att många tror att så länge man länkar eller skriver fotografens namn under bilden så är det okej. Så är det inte. Man måste alltid ha tillstånd från fotografen för att få publicera en bild. Däremot kan du spara ned en bild för privat bruk utan tillstånd.

By Zackariah

Similar articles

Vad händer om jag använder en bild utan tillstånd? :: Hur gör man en högupplöst bild?
Användbara länkar