Hem > N > När Kom Mikroprocessorn?

När kom mikroprocessorn?

Det var idag 40 år sedan världens första mikroprocessor för kommersiellt bruk tillkännagavs, och markerade början på någonting nytt i Silicon Valley. Vi har kommit långt sedan Intel 4004, den 15:e november 1971 och mikroprocessorn är än idag något man fortsätter innovera med.

Läs mer

Related

Vilken hastighet den allra snabbaste mikroprocessorn arbetar med idag?

Enligt Sun är Ultrasparc T2 världens snabbaste processor. Klockan har en frekvens på 1,4 gigahertz. Klockfrekvensen för Ultrasparc T2 är 1,4 gigahertz.

Man kan också fråga var använder man mikrokontroller?

Mikrokontroller används i många konsumentelektronik, bilmotorer, kringutrustning till datorer och test- eller mätutrustning. Vad är skillnaden på en mikroprocessor och en microcontroller? Microprocessor innehåller allt som behövs för en CPU i en krets, medan minnen och I/O kan ligga i egna kretsar. En microcontroller innehåller CPU, minne och I/O i en enda krets.

Vad är logiska processorer?

En viktig del i en processor är ALU:n (Arithmetic Logic Unit), en enhet som utför logiska och enklare aritmetiska operationer såsom addition och subtraktion. För beräkningar med flyttal krävs antingen en följd av enkla instruktioner eller en flyttalsprocessor. Vad är processorkylare? Kylaren sitter i direktkontakt med processorn och samlar upp den värmeenergi som utvecklas av processorn, fläkten i sin tur jobbar med att forslar bort värmen som samlas i kylflänsen. Detta för att kylflänsen ska kunna ta upp mer värme utan att också den överhettas.

Dessutom, vad är en klockfrekvens?

Klockfrekvensen mäts i hertz (Hz) och anger hur många klockcykler per sekund som processorn hinner med. 2,0 GHz innebär två miljarder klockcykler per sekund. Säg att en processor har klockfrekvensen 2,0 GHz och kan göra en beräkning per klockcykel. Det innebär att den hinner med två miljarder beräkningar per sekund. Man kan också fråga vad är skillnaden mellan aritmetiska och logiska beräkningar? Aritmetisk logisk enhet (ALU från engelskans Arithmetic Logic Unit) eller räkneenhet är en viktig del i CPU:n i en dator som utför logiska operationer som AND och OR samt enklare aritmetiska operationer såsom addition och subtraktion.

Därefter, vad innebär flerkärniga processorer?

En flerkärnig processor (engelska: multi-core processor) består av två eller flera kärnor. En flerkärnig processor kan beskrivas som en integrerad krets med två eller flera separata processorer (i denna mening kallade kärnor). Vilka processorer finns det? Intel har som AMD, delat upp sina processorer i olika serier: Celeron, Pentium, i3, i5 och i7. På denna skala är Celeron innstegsprosessoren, medan i7 är den mest kraftfulla. Celeron är Intels innstegsprosessor. I ren processorkraft ligger denna mellan AMDs A4 och A6-processor.

När byter man kylpasta?

Ett problem med kylpasta är att den så sakteliga torkar, så efter 2-3 år kan det vara bra att byta. Den kylpasta laptoptillverkarna använder är i regel också av det allra sämsta slaget, så ofta går datorn svalare när man bytt pasta också.

By Melton

Hur monterar man en processorkylare? :: Hur många gram är 500ml?
Användbara länkar