Hem > V > Vad Gör Bae Systems?

Vad gör BAE Systems?

BAE Systems är en ledande global försvarsmaterielkoncern som har ungefär 88 000 anställda över hela världen. Företaget levererar ett komplett utbud av produkter och tjänster för luft, mark och marina styrkor, såväl som avancerad elektronik, säkerhets- och IT-lösningar och supporttjänster.

Läs mer

Man kan också fråga vem äger bofors?

Bofors och Hägglunds ägs av BAE Systems och Kockums är ägt av tyska ThyssenKrupp. Den dominerande försvarskoncernen i Sverige är idag Saab AB. Företaget är till 20,5 procent ägt av BAE Systems. Följaktligen, vad tillverkar hägglunds? BAE Systems Hägglunds tillverkar stridsfordon och andra former av bandfordon. MacGregor Cranes har i stort sett flyttat all tillverkning till Asien, men fortfarande är ett hundratal personer sysselsatta i Örnsköldsvik med bland annat konstruktionsarbete. Bosch Rexroth AB i Mellansel tillverkar hydraulmotorer.

Vem äger BAE?

BAE Systems AB är ett svenskt aktiebolag inom försvarsindustrin och ett dotterbolag till BAE Systems Land and Armaments, vars yttersta ägare är BAE Systems. BAE Systems AB, som bildades 2006, har i princip ingen egen verksamhet utan verkar genom dotterbolagen BAE Systems Hägglunds AB och BAE Systems Bofors. På motsvarande sätt, vad heter bofors aktie? BAE Systems, som har omfattande svensk verksamhet genom tillverkning av försvarsmateriel i Örnsköldsvik (Hägglunds) och Karlskoga (Bofors), steg 5,5 procent.

Följaktligen, Är bofors svenskt?

AB Bofors var ett svenskt industriföretag och vapentillverkare med huvudkontor i Karlskoga, Värmland. Företaget grundades som ett järnbruk 1646, blev en ledande ståltillverkare under 1870-talet, började producera kanoner 1883. Vilka 3 länder tillverkar mest vapen? De tio största exportörerna av större vapensystem 2017-2021 var:

  • USA (39%)
  • Ryssland (19%)
  • Frankrike (11%)
  • Kina (4,6%)
  • Tyskland (4,5%)
  • Italien (3,1%)
  • Storbritannien (2,9%)
  • Sydkorea (2,8%)

Vilka vapen gör Bofors?

Men både BAE Systems Bofors och BAE Systems Hägglunds som b.la. tillverkar luftvärnskanoner, ammunition och granater, respektive stridsfordon och bandvagnar, ingår numera i den brittiska koncernen BAE Systems. De återfinns närmare bestämt i den USA-baserade divisionen BAE Systems Land & Armament. Vad kostar en bandvagn? Priserna varierar något, men från 500 000 kr får du en svensk bandvagn i toppskick, med reservation för högst osäker rubelkurs. Då har bandvagnen ofta en nyare Mercedes-diesel och den bakre vagnen kan användas både för persontransport och övernattning. Bandvagnar i sämre skick kan gå för lägre belopp.

Man kan också fråga vilka företag tillverkar vapen?

Under 2019 var de fem största vapenföretagen alla baserade i USA: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon och General Dynamics. Tillsammans hade de en årlig vapenförsäljning om 166 miljarder dollar.

By Ruhl

Vilka var inblandade i boforsaffären? :: Hur ändrar man urtavlan på Apple Watch?
Användbara länkar