Hem > V > Vad Heter Den Närmaste Galaxen?

Vad heter den närmaste galaxen?

Andromedagalaxen är vår närmaste granngalax. Det är en spiralgalax precis som Vintergatan och är svagt synlig för blotta ögat i stjärnbilden Andromeda, som även givit den dess namn. Galaxen är nästan tre miljoner ljusår ifrån oss.

Läs mer

Related

Varför heter det Cigarettuttag?

Nya bilar har en plastkontakt i uttagen med en liten cigarettsymbol för att visa att det finns en cigarettändare under kontakten.

Och en annan fråga, vad är milky way?

Milky Way är en chokladbit som saluförs av Mars Incorporated konfektyrprodukter (även associerat med namnet Master Foods). På motsvarande sätt, kan man se vintergatan i sverige? Vintergatsbandet ser du som ett band över hela himlen men bäst högt i syd, lite beroende på klockslag och datum. Sett från Sverige är det som tjockast i stjärnbilden Svanen. Galaxens allra mest stjärnrika delar, i stjärnbilden Skytten, syns bra endast från sydligare breddgrader.

Vad finns utanför Vintergatan?

Av de 200 miljarder planeter som tros finnas i vår galax så uppskattar forskarna att det är minst 10 miljarder som kan kallas jordlika planeter, alltså planeter som har förutsättningar för liv så som vi känner det med flytande vatten, skyddande atmosfär, lagom gravitation etc. Följaktligen, kan man se galaxer från jorden? Galaxerna går inte att se med blotta ögat, men under rätt förhållanden kan du hitta dem med hjälp av en vanlig handkikare eller ett litet teleskop.

Related

Vad heter Apples hörlurar?

Du får en helt ny upplevelse med de nya AirPods. De kan aktiveras när du tar bort laddningsfodralet till din enhet.

Hur många svarta hål finns i Vintergatan?

Det kan finnas uppemot 100 miljoner svarta hål bara i vår egen galax, Vintergatan. Följaktligen, hur långt bort ligger vintergatans centrum? Men att studera den är svårt på grund av att den ligger just i mitten av Vintergatan, dold bakom mängder av gas och stoft som gör det mycket svårt att se något med vanliga teleskop. Avståndet är också hela 26 000 ljusår, så det krävs något som kan urskilja en vinkel mindre än 10 till 100 mikrobågsekunder.

Vilken är den största stjärnan i universum?

Den största stjärnan vi känner till heter UY Scuti och är 1708 gånger så stor som solen. Röda superjättar genomgår samma process som sina mindre kusiner, de röda jättarna, men de utvecklas från större stjärnor med en massa på mellan 10 och 40 solmassor. Och en annan fråga, vad betyder stavspiralgalax? En stavgalax är en spiralgalax där armarna utgår från en stavformig (i stället för en klotformig) kärna. Typiska exempel är M83, M95 och M109. Tidigare trodde man att stavgalaxer var en minoritet, men nya infrarödmätningar tyder på att upp till 75 % av alla spiralgalaxer har en stav.

Vad är en galax uppbyggd av?

En galax består av en stor materiasamling bestående av stjärnor, gas, stoft och mörk materia som är sammanbunden genom gravitation. En galax kan bestå av flera hundra miljarder stjärnor. Man tror att det finns över 100 miljarder galaxer i Universum.

By Fin Marsch

Similar articles

Vilken är den största galaxen? :: Vilka olika former finns det i galaxen?
Användbara länkar