Hem > V > Vad Är Rapshonung?

Vad är Rapshonung?

Rapshonung är blomspecifik sorthonung av nektar från växten raps. I jordbruksområden där raps odlas på stora fält kan biodlare få betydande skördar av rapshonung. Rapshonung kan också vara en del i allmän sorthonung för säsong som t.

Läs mer

Och därefter, vad göra med nyslungad honung?

Vill man njuta av nyslungad eller nyskördad honung under vintern kan man frysa in honungsburken eller kakhonungen och ta fram vid ett senare tillfälle. Honung som har kristalliserat kan också värmas försiktigt för att bli flytande igen, läs mer här. Varför kristalliserar sig flytande honung? Nyslungad/nyskördad honung är alltid flytande. Efter en tid övergår honungen i fast form, genom att sockret kristalliserar. Om vattenhalten är låg och andelen druvsocker hög så börjar honungen kristallisera tidigt, i värsta fall redan innan den slungats ur vaxkakan.

Vad kallas brädan framför bikupan?

Spärrgaller - I skattlådorna förvaras bara honung, men drottningen vet inte detta, så hon kan försöka lägga sina ägg där. Det gör det svårt att skörda honungen, så därför läggs ett spärrgaller över yngelrummen. Därefter, hur vet man om det är äkta honung? Flera socker- och stärkelsetillsatser kan bara upptäckas med särskilda verktyg i ett lab. Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

När är honungen klar?

Kristalliseringsprocessen startar så fort du tillsätter ympen och ställ burkarna i rumstemp dag 1-2 sedan i 12-14 grader så sätter sig honungen efter ett par veckor. Du kan ympa när du vill i din process om man inser att rörning tar tid eller inte lyckas fullt ut. Är det bra att äta mycket honung? Honung är slemlösande och hostdämpande. Honung är rik på antioxidanter, lindrar inflammationer. Honung hjälper för minskat sockerintag eftersom honung är sötare än socker och har lågt GI. Honung gör huden mjuk och len.

Med detta i åtanke, kan honung mögla?

Jäst honung är inte otjänlig, men mindre god. Mögel kan i regel inte växa i honung. Dessutom, varför håller honung så länge? Honungs långa hållbarhet beror på det höga sockerinnehållet i den nektar som bina samlar in och omvandlar till honung. Socker utgör cirka 80 procent av innehållet i honungen. Sockret i nektarn består av druvsocker, fruktsocker, rörsocker och mindre mängder av maltsocker och andra sockerarter.

Är det farligt att äta jäst honung?

Det är inte farligt att äta jäst honung, men den kan smaka lite annorlunda. Vid lång förvaring kan fisken börja härskna. Det är inte farligt att äta härsken mat men det smakar mycket illa.

By Tiernan

Varför går det inte att göra inlägg på Instagram? :: Hur gör man med kristalliserad honung?
Användbara länkar