2025, framtidens kök enligt IKEA


Ikea har försökt föreställa sig hur köket kommer att se ut år 2025 genom att försöka "tolka" hur människors livsstil kommer att förändras

Föreställ dig ett köksbord som lagar mat och föreslår recept utifrån de ingredienser som finns tillgängliga. Det är IKEA Concept Kitchen 2025-bordet, ett futuristiskt - men inte så långt borta - projekt som det svenska möbelföretaget utvecklar tillsammans med designstudenter från Ideo.

Vill du laga noll mat? Men kanske kommer inspirationen om någon - eller snarare något - föreslår vad man ska göra steg för steg. Vi får vänta till 2025, men att tillaga saftiga och aptitretande rätter kommer att bli en barnlek. Det smarta bordet - som IKEA kallar "Tablet for Living" - är utformat för att förvandla det som för vissa är en tråkig aktivitet till en trevlig upplevelse. Det "smarta" bordet, som fortfarande befinner sig i designfasen, kan analysera ingredienser, väga dem och projicera på ytan de recept som ska tillagas i enlighet med den tid som står till förfogande genom att vrida på en ratt som fungerar som en timer. Middagar och luncher kan lagas direkt på bordet utan att du behöver använda en traditionell spis.

Hur Ikea 202-köket fungerar

Det här är drömmen för alla kockar med lite lust, tid och fantasi. Vid en första anblick ser IKEAs smarta bord ut som ett vanligt träbord, men det finns inget normalt med det. Som redan nämnts har den en våg för att väga ingredienserna, en induktionshäll och kan känna igen ingredienserna på ytan tack vare en videokamera och en projektor i taket.


Matlagning blir enkelt och roligt

Men låt oss ta ett praktiskt exempel. Vi öppnar kylskåpet, som för en person som inte gillar att laga mat aldrig är särskilt välfyllt, och tar fram några tomater, lite broccoli och lite potatis. Och voila, receptförslag dyker upp på den "kulinariska" arbetsytan för att laga en maträtt med dessa ingredienser på den tid som står till förfogande. Men det är inte allt, som genom ett trollslag - från videon ser det ut som om det är förstärkt verklighet - visas också råd om hur man rengör ingredienserna (i det här fallet grönsakerna), deras näringsvärde, vilka mängder man ska använda och vilka livsmedel som kan läggas till det valda receptet för att berika det. Allt, inklusive matlagning, utan att lämna bordet. Ah, bordet lagar inte bara mat, det värmer också maten, inklusive kaffet, och under tiden laddar det också mobiltelefonen.

Videon högst upp är hämtad från YouTube

En del av videorna i det här avsnittet har hämtats från internet och anses därför vara allmänt tillgängliga. Om personerna i dessa videor eller författarna har invändningar mot att de publiceras kan de helt enkelt begära att de tas bort genom att skicka ett e-postmeddelande till: [email protected]. Vi raderar videon så snart som möjligt.


Lämna en kommentar