Vilka är de grundläggande komponenterna i en dator?

#


Moderkort, CPU, RAM-minne, grafikkort, strömförsörjning och hårddisk är de viktigaste komponenterna i en dator. Här är vad de gör

Varje dag använder vi våra datorer för att göra många saker. Från arbete till nöje. Det är numera ganska enkelt att använda en dator. Men att förstå hur en dator fungerar och vilka komponenter som finns i den är mycket mer komplicerat. Det finns mycket mer än bara skärmen och tangentbordet.

Det går inte att börja en guide om hur en dator ser ut utan att börja med moderkortet. Moderkortet är, som namnet antyder, ett kort med integrerade kretsar som kopplar samman datorns övriga komponenter och gör att de kommunicerar med varandra. Moderkortet använder en programvara, kallad BIOS (Basic Input Output System), som gör det möjligt att hantera alla de olika komponenter som är installerade. BIOS-programvaran finns i ett litet chip som är installerat på moderkortet.

CPU

Processorn eller den centrala processorenheten (CPU) är lite som enhetens ben och armar. Det är den som får datorn att fungera. CPU:n samordnar de andra enheterna som bearbetar data, utför matematiska beräkningar och inkommande instruktioner från de olika programvarorna som är installerade på maskinen. Processorn har formen av ett fyrkantigt chip, vars ena sida har en rad metallfötter som förankrar den på moderkortet. Processorn sitter sedan på moderkortet och har vanligtvis en kylfläns ovanpå. Detta används för att kyla CPU:n och förhindra farlig överhettning.


Strömförsörjning

Strömförsörjningen är det element som gör att rätt mängd ström kommer in i datorn. Det finns olika modeller av nätaggregat på marknaden, och i allmänhet är komponenten dyrare ju stabilare styrningen av den tillförda spänningen är. Om du köper ett nätaggregat bör du alltid köpa ett som inte är för billigt, helst ett med skärmade kablar och flera utgångar.


RAM

RAM, som står för Random Access Memory, är ett flyktigt minne som lagrar och hämtar de data som behövs för att datorn ska fungera mycket snabbt. Ju effektivare och större RAM-minne, desto bättre prestanda för datorn. Storleken spelar dock roll i viss utsträckning, och de bästa RAM-minnena tillverkas av välrenommerade och välrenommerade märken, med låg latenstid och kylflänsar.

Hårddisk

Hårddisken, eller hårddisken, är den magnetiska typen av element för lagring av filer, som tillåter både läs- och skrivoperationer. De är vanligtvis tillverkade av aluminium eller glas och täckta med ferromagnetiskt material och har två huvuden per skiva. De är de fysiska platserna där varje dokument sparas när vi utför operationer som SPARA och SPARA SOM. Deras framtid hotas av de nya solid state-diskarna. Varje dator kan ha en eller flera hårddiskar, antingen interna eller externa.

Videokort

Videokortet är en av de grundläggande komponenterna i vår dator. Det gör det möjligt för oss att se även den minsta prick på skärmen. Utan ett grafikkort skulle skärmen förbli svart. Det finns antingen integrerade eller externa grafikkort. De förstnämnda är integrerade i moderkortet, medan de sistnämnda är komponenter som är monterade inuti datorn.

Periferiutrustning

Alltså, andra grundläggande komponenter är periferiutrustning. Vi talar om möss, skärmar, skrivare och tangentbord. Bland de mest använda kringutrustningsprodukterna finns de som är avsedda för att läsa DVD- och CD-skivor.

Lämna en kommentar