Google Reader är tillbaka: nu finns den i Chrome, så aktiverar du den nu


I åtta år var den referenspunkten för dem som använde internet för att få information, men sedan försvann den i luften: nu är Google Reader tillbaka och vi kan välja kvalitetsinformation

Den 1 juli 2013 stängde Google oväntat en av sina mest älskade tjänster: Vi talar om Google Reader, RSS-flödesläsaren som lanserades 2005 och som under sina åtta år blev en referenstjänst för dem som ville hålla sig uppdaterade om de senaste nyheterna från sina favorittidningar på nätet. När det tillkännagavs att Google Reader skulle stängas översköljdes Big G av kritik och har nu beslutat att ta ett steg tillbaka: Google Reader kommer tillbaka, men i webbläsaren Chrome.

För tillfället har Reader bara integrerats i Chrome-appen för Android, med början i version 94 av webbläsaren, men Google-ingenjören Adrienne Porter Felt, som samordnar appens utvecklingsteam, lovar att iOS-versionen kommer snart. Det finns dock inga nyheter om integreringen av Google Reader i Chrome för PC och Mac. I Chrome för Android finns Google Reader-avsnittet för att läsa webbplatsflöden redan tillgängligt, men i vissa fall är det inte aktiverat som standard, så vi kan redan idag använda det för att välja våra favoritinformationskällor och alltid ha dem nära till hands. Det är bland annat ett alternativ till Google Discover, det nyhetsflöde som skapas automatiskt av Googles algoritmer på grundval av användarnas smak som upptäcks genom spårningsnavigering och sökningar på nätet.

Hur du aktiverar den nya Google Reader

Den nya Google Reader visas varje gång användaren öppnar en ny flik i Chrome för Android: det finns nu två separata flikar, en för Upptäck och en för Läsaren, som dock kallas "Följ".

Om användaren inte ser denna andra flik, men är säker på att han har den senaste versionen av Chrome installerad, måste han göra en liten teknisk manöver: han måste skriva in strängen "chrome://flags/#web-feed" i adressfältet och trycka på enter. Då öppnas sidan med Chromes experimentella funktioner, där användaren måste välja "Aktiverad" för alternativet "Web Feed".

När användaren vill lägga till en webbplats till sina favoritkällor behöver han bara besöka den och sedan öppna Chromes huvudmeny (den med de tre vertikala prickarna) och längst ner trycka på "Följ". Från och med nu kommer alla nya artiklar som publiceras av den webbplatsen att finnas tillgängliga i fliken "Följ" som visas bredvid fliken Upptäck när du öppnar en ny sida i Chrome för Android.

Libero Tecnologia har också ett RSS-flöde och kan därför inkluderas bland de föredragna källorna i den nya Google Reader: vi bjuder in dig att lägga till oss genom att följa den beskrivna proceduren för att hålla dig informerad om de viktigaste tekniknyheterna med kvalitetsartiklar.


Hur den nya Google Reader fungerar

Det finns vissa skillnader mellan den gamla Google Reader och den nya, som är integrerad i Chrome. Den gamla var i princip en kronologisk ström av nyheter som visades i publiceringsordning. Om en tidning eller en webbplats bara publicerade några få artiklar per dag var det ofta svårt att hitta dem eftersom de översköljdes av artiklarna från de andra webbplatser som följdes.

I den nya Reader är detta dock inte fallet: för varje webbplats som följs visas endast de tre senast publicerade artiklarna, tillsammans med en "Fler nyheter"-knapp, och sedan visas de tre artiklarna från de andra källorna. För närvarande är det tyvärr inte möjligt att ändra den ordning i vilken webbplatserna visas i flödet: den sista webbplatsen som vi har följt kommer att visas först.


Lämna en kommentar