Varför Google tog bort antivirus från Chrome


Efter Firefox och Opera tar Google nu också bort AVG- och AVAST-tillägg från Chrome-butiken. Anklagelsen är att de samlar in för mycket data om användarna

Efter Mozilla och Opera Software, så har nu även Google beslutat att skydda användarnas integritet och tar bort Chrome-tilläggen Avast Online Security, AVG Online Security och Avast SafePrice, som är kopplade till Avast-koncernens säkerhetssviter, från sin butik.

I början av månaden meddelade Wladimir Palant, skapare av Adblock Plus, att Avast- och AVG-tillägget plundrade användarnas webbläsardata utan någon egentlig säkerhetsskäl. Officiellt samlar dessa tillägg in data för att blockera osäkra webbplatser, men enligt Palant var mängden och kvaliteten på de insamlade uppgifterna helt omotiverade. De fyra förlängningarna samlade också in denna information i tysthet: URL för de besökta sidorna, sidornas titel, hur användaren kom fram till varje sida, landskod, använd webbläsare och operativsystem. Detta är alldeles för mycket för en tjänst som bara ska kontrollera om en webbsida som användaren begär finns med på den svarta listan över farliga sidor.

Google tar bort tillägg

Det var inte bara Avast- och Avg-tillägg för Google Chrome som uppförde sig onormalt, utan även de för webbläsarna Opera och Firefox. Mozilla tog bort dem nästan omedelbart, Opera Software efter ytterligare en rapport från Palant, som i början av december, efter att inte ha fått något svar från Google, ironiserade med följande ord: "Tillägg tas bort från Chrome Web Store först efter att de har blivit kända. Är det någon som har en kontaktperson på Google som kan hjälpa till?". Nu har Google "vaknat upp" och tagit bort dessa tillägg, vilket innebär att endast AVG Online Security är kvar.


Ändrade tillägg kommer tillbaka

Det bör dock noteras att Avast (som också äger AVG-varumärket) har samarbetat med Mozilla under de senaste veckorna för att "städa upp" i tilläggen och göra dem mindre integritetskränkande. Detta har lett till att alla tillägg har återpublicerats i Mozilla Firefox tilläggsbutik. Det är därför mycket troligt att samma sak kommer att hända inom kort med Opera- och Chrome-tillägget. Men budskapet har skickats: det räcker inte att erbjuda en gratis säkerhetstjänst på nätet för att komma undan med att samla in uppgifter om användare och sedan sälja dem anonymt.


Lämna en kommentar