Vad vi vet om tidskristallen som observerats av Googles toppmoderna processor


Det här är ett nytt tillstånd av materia, enligt hypotesen. Vad vi vet om tidskristallen som observerats av Googles toppmoderna processor.

Vetenskapsmän på Google har observerat en artefakt med ett futuristiskt namn: en tidskristall.

Vad är temporala kristaller

De är en ny "materiefas" som forskarna har teoretiserat om under några år. De är inte fasta ämnen, vätskor, gaser, kristaller etc.

För att klargöra detta ytterligare måste vi ta ett steg tillbaka till termodynamikens andra lag, som säger att system naturligt tenderar mot termisk jämvikt, dvs. mindre användbara och mer slumpmässiga tillstånd.

För att ge ett exempel, om vi häller upp kaffe i en kopp mjölk, kommer det första kaffet att vara högst upp i behållaren. Med tiden kommer den dock att lösas upp i hela mjölken, nå en "systemjämvikt" och fördela sig slumpmässigt i mjölken.

I det här avseendet är temporala kristaller ett undantag, eftersom de inte kan etablera en termisk jämvikt. Med andra ord degenererar de inte till slumpmässighet utan går fram och tillbaka mellan två konfigurationer i en process som kan pågå i all evighet.


Vad är en kvantdator och vad används den till i experimentet

Med hjälp av Googles kvantprocessor kunde forskarna replikera ett "kvantmekaniskt system" som kan jämföras med en viss mängd mynt i en låda. Enligt termodynamikens andra lag ska mynten vara slumpmässigt arrangerade när man skakar lådan: man förväntar sig att ungefär hälften av dem ska vara med huvudet uppåt och hälften med stjärten synlig.

Men tack vare Googles processor kunde forskarna tillämpa en rad specifika kvantoperationer som kan ändra tillståndet hos kvantbitsen (dvs. i vårt exempel mynten). Det är vid denna punkt som "tidskristallerna" trotsar alla förväntningar: efter ett visst antal operationer, eller skakningar, visar systemet en konfiguration av qubits som inte är slumpmässig, utan snarare liknar den ursprungliga inställningen.

"Den första ingrediensen som utgör en tidskristall är att den kommer ihåg vad den gjorde från början. Den glömmer inte", säger en av författarna till studien. Om vi hade gjort detta experiment live skulle mynten ha placerats slumpmässigt: "Inte i ett tidskristallsystem".

Alla som följer tekniknyheterna med någon regelbundenhet vet att alla Googles experiment inte är framgångsrika: det är ingen hemlighet att Googles appkyrkogård är omfattande. Det är inget mysterium att Googles kyrkogård av appar är omfattande. En del av Big Techs misslyckade experiment har till och med blivit en "kult", därav Internetarkivets beslut att rädda Google+ (Googles sociala nätverk).

Giuseppe Giordano


Lämna en kommentar