WhatsApp: den senaste innovationen är värdelös


WhatsApp upptäcker hett vatten och, efter ett år av kontroverser om användarnas integritet, kan lansera en icke-nyhet för användarnas integritet

Året 2021 började med den enorma kontroversen om WhatsApp nya sekretesspolicy, som orsakade en dusch av kritik på Facebook-gruppen (som sedan dess blivit Meta), och avslutas med nyheten att, i en framtida uppdatering av WhatsApp, den mest värdelösa innovationen någonsin skulle kunna komma.

Nyheten kommer från den numera välkända webbplatsen WABetaInfo, som under 2021 har förvandlat sig från en pålitlig, exakt och alltid trovärdig källa till nyheter om världens mest använda chattapp till ett slags fristående WhatsApp-pressbyrå, vars huvudsyfte är att framhäva allt som appens utvecklare gör för att förbättra sekretessen och säkerheten i användarnas samtal. Även när, som i det här fallet, utvecklingsteamet gör absolut ingenting nytt, så inget riktigt användbart.

WhatsApp: den mest värdelösa nya funktionen för 2021

Men låt oss komma till saken, de (o)nyheterna: enligt WABetaInfo kommer en framtida version av WhatsApp att komma med "end-to-end-krypteringsindikatorer". Vad är de?

De mycket enkla etiketterna i avsnitten Samtal och Status som talar om att "Dina personliga samtal är end-to-end-krypterade" och att "Din status är end-to-end-krypterad".

Är detta nytt? Absolut inte eftersom, som alla vet vid det här laget, hela kommunikationsflödet inom WhatsApp (chattar, foton och videor, statusar, länkar, bilagor, samtal och videosamtal) är krypterat med end-to-end-kryptering.

Och det här är verkligen inte från och med idag, utan från och med den 5 april 2016. Så vad är meningen med att upprepa det? Det är en rimlig fråga med tanke på att andra meddelandeappar, främst Messenger och Instagram Direct från samma Facebook/Meta-koncern, ännu inte har en så robust och omfattande kryptering.


Hur end-to-end-kryptering fungerar

WhatsApp är en av de få appar för snabbmeddelanden som använder end-to-end-kryptering för alla chattar, samtal och videosamtal.

Denna typ av kryptering innebär att man använder två par kryptografiska nycklar, en offentlig och en privat, utan vilka det är omöjligt att dekryptera data. De privata nycklarna, som är de som faktiskt säkrar meddelandena, lagras på telefonen och lämnar aldrig telefonen.

Det är därför som WhatsApp ofta meddelar dig att "Din säkerhetskod har ändrats", vilket betyder att användaren du chattar med har uppdaterat eller installerat om appen, kopplat appen till en annan enhet (via WhatsApp multidevice) eller bytt telefon och att nyckeln har uppdaterats.

Ingen, inte ens WhatsApp självt, kan dekryptera chattar mellan två användare eftersom de privata nycklarna inte lagras på servrarna utan på telefonerna. Den som lyckas avlyssna kommunikationen kan därför inte läsa den eftersom den inte kan dechiffrera den: den ser bara en ström av obegripliga data.


Lämna en kommentar