Varför larmet ljöd på den internationella rymdstationen


Röklukten och brinnande plast väckte astronauterna tillsammans med ett larm. Vad hände på den internationella rymdstationen.

Internationella rymdstationen ISS är alltid ett samtalsämne. Strax före minnesdagen för attackerna den 11 september 2001 återkallade CNN historien om Chandler Keller, offret för attackerna som tack vare Nasa förverkligade sin dröm om att åka ut i rymden i efterhand.

Tidningarna upptogs också av vad som hände i omloppsbana under dockningen av den ryska modulen, som påstods skaka hela strukturen i en operation som inte genomfördes lättvindigt. Ryssarna har å sin sida anklagat en astronaut från den amerikanska rymdorganisationen för att ha saboterat den ryska modulen, vilket ger en ny vinkel på en thriller som ser ut som en fortsättning på det kalla kriget i rymden.

Den senaste nyheten, i tidsmässigt hänseende, gäller det larmsystem som ISS är utrustad med och som sägs ha utlösts oväntat torsdagen den 9 september 2021.


Varför utlöstes larmet på ISS

Vad var orsaken till utlösningen? Det är lätt att svara på: nyheten kommer från den ryska rymdorganisationen Roscosmos, enligt vilken de ryska kosmonauterna vaknade upp till lukten av rök och brinnande plast.

Larmet kom från servicemodulen Zvezda, som är en del av det ryska orbitala segmentet av ISS, omkring klockan 5 på morgonen Moskvatid. Det verkar inte ha fått några katastrofala följder: händelsen inträffade medan ett batteri laddades upp. Obehaget verkar snarare ha varit en lukt som astronauterna blev av med genom att aktivera luftreningssystemet.


Vad ryssarna gör på ISS

Ryssarna befinner sig på den internationella rymdstationen för att sätta upp Nauka Multipurpose Laboratory Module. "Alla system fungerar normalt, luftsammansättningen ombord på stationen motsvarar standardindikatorerna. Besättningen fortsätter sin vanliga träning inför dagens rymdpromenad", bekräftade Roscosmos.

Detta kan bara vara ett tecken på åldern för ISS, som inte byggdes för att stanna: förr eller senare, åtminstone enligt planeringen i projektets konstruktionsfas, kommer vi att tvingas avstå från detta objekt som har fångat vår fantasi så livligt. Det är i alla avseenden en tillfällig konstruktion. Och ännu ett missöde påminner oss bara om det.

Giuseppe Giordano

Lämna en kommentar