Apple uppges arbeta på en hybridkonsol som Nintendo Switch


Snacket om Apples eventuella inträde i spelvärlden med en konsol är tillbaka: formen skulle likna den för Nintendo Switch, chipet skulle likna det för iPad Pro.

Apple har under en längre tid försökt att etablera sig inom spel, men hittills har försöken inte burit frukt. I och med debuten av Apples första egenutvecklade högpresterande chip, M1, som introducerades i MacBooks 2020 och på senare tid i iMacs och till och med iPad Pro, kan händelserna ta en annan vändning och Apple kan äntligen uppnå sitt länge eftersträvade mål.

Det har gjorts flera försök att etablera sig inom spel. Från den första, 2009, då Steve Jobs trots sin motvilja föreslog iPod Touch som ett alternativ till Sonys PSP och Nintendo DS, via Shigeru Miyamotos extraordinära närvaro på scenen i Cupertino för fem år sedan vid lanseringen av Super Mario Run, till den senaste för två år sedan med lanseringen av prenumerationsspelplattformen Apple Arcade. Slutligen ryktena: Det har länge talats om att Apple TV skulle bli en slags konsol, men förra månadens uppdatering dämpade all entusiasm eftersom den senaste utvecklingen använder Apples A12 Bionic, ett kraftfullt chip - visserligen - men inte tillräckligt kraftfullt för att stödja alla spel.

Apple: ny konsol och nytt spelchip

Apples Silicon-processorfamilj, där M1 som används i Mac mini, iMac, MacBook Air och Pro och iPad Pro är den första komponenten, har effektivitet och flexibilitet som grundprinciper. Trots sin mycket lilla storlek är det ett modulärt chip som ingenjörer kan konfigurera i konstruktionen beroende på användningsområde.

RAM, internminne och till och med GPU:n eller "grafikprocessorn" är modulära, vilket till exempel visas av MacBooks som finns med 7- eller 8-kärniga GPU:er. Så det är inte långsökt att anta att Apple har ett hybridchip på gång för att tillgodose olika behov - särskilt spel - med bättre grafikprestanda.

Under de senaste timmarna har den koreanska portalen Clien spridit nyheter om att Apple håller på att utveckla en hybridkonsol liknande Nintendo Switch med en hårdvaruplattform (eller SoC, System on Chip) med en anmärkningsvärd grafikkapacitet, med en GPU som är mycket mer van än den nuvarande, som kommer med M1-chipet i Mac och iPad Pro, för att stödja spelens grafiska behov med lätthet.

En sockerkrets utan motstycke som skulle ha ett blekt förhållande till chipen i M-serien och därmed skapa en separat familj som kan stödja tunga titlar och till och med ray tracing.


Vad är ray tracing och varför är det viktigt

Ray tracing är en renderingsteknik (dvs. ritning av en tredimensionell form) som - som ordet antyder - kan spåra ljusstrålar i deras väg och i deras interaktion med scenobjekt. Med hjälp av ray tracing-tekniken - som förstås kräver mycket grafisk kraft för att ge trovärdiga resultat - kan belysningen av en scen simuleras på ett sammanhängande sätt ur fysisk synvinkel, vilket genererar reflektioner, skuggor och brytningar som kan öka uppsluppenheten och engagemanget.

För att Apples försök ska lyckas måste man ta hand om varje detalj, och Cupertino skulle vara redo att göra det.


Lämna en kommentar