Iliad-problem: varför du inte kan surfa på vissa webbplatser

#


Det nya mobiltelefonbolaget har sina första huvudvärksproblem. På grund av den tekniska infrastrukturen surfar vissa smartphones med fransk IP

Efter hypen kring det officiella tillkännagivandet av Iliad-erbjudanden och aktiveringen av de första SIM-korten börjar det franska mobiltelefonsbolaget komma till rätta med de första problemen och funktionsstörningarna. Några av Iliads allra första italienska användare har rapporterat problem med surfning på vissa webbplatser.

Varför har Iliad sådana problem med surfning på vissa portaler i Italien? Enkelt, för som vissa nya användare av telefonbolaget har rapporterat är IP-adressen som tilldelas användarna i vissa områden fransk och inte italiensk, vilket skapar ineffektivitet och geografiska blockeringar när man surfar på vissa portaler. För den oinvigde är en IP-adress en unik kod som identifierar varje enskild enhet som är ansluten till ett datornätverk, oavsett om det är lokalt (LAN) eller geografiskt (Internet är ett exempel). Det spelar ingen roll om det är en dator, en smartphone eller en nätverkshårddisk: alla enheter som kan nås via nätet kan identifieras med hjälp av sin IP-adress. 

Iliad och internettrafik från Frankrike

Efter rapporter från de första Iliad-användarna har man upptäckt att orsaken till felet ligger i det nya telefonbolagets nätverksinfrastruktur. I vissa delar av Italien är IP-adressen fransk, eftersom internettrafiken leds till och från det fransktalande landet.

Franska IP-adresser orsakar inte bara långsammare surfning, utan även problem med geoblockering: vissa webbplatser och multimedieinnehåll är inte tillgängliga eller är endast tillgängliga på franska. Geoblockering innebär att videoinnehåll som är avsett för ett land inte kan nås från ett annat land (vilket är fallet med RaiPlay på grund av licensfrågor) eller kan ses på ett annat språk (vilket är fallet med Netflix). Geoblockering kan dock också orsaka problem när det gäller tillgång till hembank och e-handelsportaler.


Lämna en kommentar