Samsung förvärvar Harman Kardon för 8 miljarder dollar


Den sydkoreanska jätten har köpt det ledande företaget inom elektronik för smarta bilar, en sektor som kommer att växa dramatiskt under de kommande åren

Samsung ökar sin räckvidd och expertis genom att förvärva Harman, en av världens ledande högteknologiska lösningar för bilar. Detta understryker den sydkoreanska jättens önskan att göra ett betydande inträde på marknaden för uppkopplade bilar.

Affären kommer att slutföras under andra halvåret 2017 och kommer att kosta Samsung mer än 8 miljarder euro. Det är ett av de dyraste förvärven i det sydkoreanska företagets historia. Och det är också ett svar till dem som trodde att Samsung ville ta en paus. Istället betalade det koreanska företaget 112 dollar per aktie i kontanter till Harman Group, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med gruppens marknadspris förra veckan. Det är inte så tokigt, med tanke på att marknaden för uppkopplade bilapparater ensam genererade 7 miljarder dollar i intäkter för Harman förra året.

En apparat mot konkurrenterna

Samsungs betydande investering bör ses som ett svar på Apple och Google. Det sydkoreanska företaget har ingen tjänst som kan konkurrera med CarPlay och Android Auto. I och med förvärvet av Harman-gruppen kommer Samsung dessutom att förbättra Auto mode som redan släpptes i september 2015 för sin Galaxy. Med andra ord kommer den att öka den hjälp som den smartphone som är ansluten till bilen kan ge föraren. Samsung vill gå in och bli ledande inom bilelektronik, en bransch som förväntas växa till mer än 100 miljarder dollar år 2025. Harman är marknadsledande inom tekniklösningar för bilar, med mer än 30 miljoner fordon som för närvarande är utrustade med deras ljudsystem, inklusive integrerad infotainment, telematik och anslutningar till säkerhetssystem. Inte bara bilar. Harman har varit en av världens ledande tillverkare av högtalare i flera år nu, och Samsung kan ha några överraskningar i beredskap för dem i framtiden.

Lämna en kommentar