Google ska betala Apple 15 miljarder dollar


En svindlande summa pengar som Google överför till Apple för att vara standardsökmotor på Apple-enheter

En svindlande summa på 15 miljarder dollar kommer att överföras från Mountain View till Cupertino så att Google kan förbli standardsökmotor på iPhones, iPads, Macs och andra Apple-enheter i ytterligare ett år. En skrämmande summa som Google ändå har gått med på att betala in till Apples konton, men som webbjätten uppenbarligen är övertygad om att den kan få tillbaka.

Hur? Google lever av tjänster och annonsering, och annonsering i sig är en verksamhet som omsätter flera miljarder dollar, så många som krävs för att motivera en årlig kostnad på 15 miljarder dollar. Detta är ett tecken på att Apple har en enorm förhandlingsstyrka gentemot Google och att det stora G har en lika stor ekonomisk vinst i att vara standardsökmotor bland de sökmotorer som erbjuds av iOS, iPadOS och MacOS.

För 2022 kan det vara 20 miljarder

Apple-enheter gör det möjligt att byta sökmotor som ska användas för webbsökningar: Yahoo, Bing, DuckDuckGo och Ecosia erbjuds. Google är dock standard, inte för att Apple anser att Google är bättre än de andra, utan helt enkelt för att de får ett stöd på 15 miljarder dollar.

En siffra som enligt de insatta till och med skulle kunna växa till 20 miljarder dollar år 2022, en kostnad som skulle fördubblas på två år (2020-2022). Hela historien kommer från Bernsteins analytiker, som förlitade sig på Apples offentliga dokument och analyser av Googles kostnader för att skaffa trafik för att komma fram till siffrorna för "affären".

En av de män som bidrog till upptäckten hävdar att Google går med på att hälla in så mycket pengar på Apples konton för att vara så säker som möjligt på att Microsoft inte kommer att överträffa företaget och i slutändan placera sitt Bing som standard på Apple-enheter. Men under de mer än tio år som Google har betalat Apple för denna "tjänst" har andra stora namn inom onlinesökning, som Yahoo, visat intresse för att bli standardsökmotor i Safari, Apples webbläsare.


Avtalet kanske inte varar så länge

Intresset för att hamna högst upp på Apples lista är alltså stort, och Google betalar för tillfället. Det är dock inte säkert att företaget kommer att kunna betala dessa summor länge till, och inte bara av rent ekonomiska skäl, eftersom Google inte har brist på möjligheter och säkert kommer att få tillbaka kostnaden för sin investering med ränta.

Snarare beror det på att sökjätten på nätet och dess dominans, vissa skulle säga monopol, nyligen har hamnat under lupp hos de amerikanska övervakningsorganen, som redan förra året stämde Google och anklagade företaget för konkurrensbegränsande beteende inom sök- och annonseringssektorerna.

De organ som ansvarar för att hålla ett öga på denna typ av kommersiellt oegentligheter kan ha de summor som Google betalar ut till Apple på sina skrivbord, och det är inte säkert att de inte kan införa bestämmelser för att stävja fenomenet.


Lämna en kommentar