Ett himmelsobjekt som kallas ”The Accident” är fullt av anomalier. Forskare undrar

#


Det är en brun dvärg, men den är mycket kallare och blåare än sina jämnåriga: forskare undrar över en himlakropp full av anomalier

Under de senaste åren har upptäckterna i rymden mångdubblats. Vi har ny teknik och nya instrument till vårt förfogande som kan ta oss, om än bara genom synen, dit vi trodde att vi aldrig skulle kunna ta oss.

Trots detta finns det fortfarande många frågor kvar. Vad finns i centrum av ett svart hål? Kan strängteorin bekräftas? Finns det en annan beboelig planet? Bland dessa frågor är det många som kretsar kring ett mycket speciellt himmelsobjekt som kallas The Accident och som forskarna undrar över.

Vad vet vi om The Accident

Vi har känt till dess existens relativt nyligen och objektets officiella namn är WISEA J153429.75-104303.3. Det är en brun dvärg, en gasboll som aldrig hade tillräckligt med massa för att starta kärnfusion och bli en fullfjädrad stjärna. Men den är kall och skiljer sig från andra kända exempel på bruna dvärgar.

Det finns många bruna dvärgar i universum som vi har observerat: omkring hundra miljoner av dessa stjärnor som inte klarade sig. De är dock svåra att upptäcka eftersom de är avlägsna och blekta: vi har bara kunnat studera 2 000 av dem i detalj.

Jo hetare de är, desto lättare är de att upptäcka. Därför är de bruna dvärgarna Y svårast att se, de som är mindre än 176° - standardtemperaturen i ugnen i våra hem när vi lagar mat. Men de är viktiga att studera eftersom de är länken mellan stjärnor och planeter. Det är inte första gången som en planet misstas för en stjärna.

Och upptäckten av The Accident var också ovanlig: den första som upptäckte den var en amatörastronom, Dan Caselden, som följde en annan himlakropps rörelser. Det har också gjorts efterföljande observationer med Hubble-teleskopet, och det konstiga har börjat.


Varför olyckan är så speciell

För det första har den en annan färg än andra bruna dvärgar, och den är mycket kallare: som vi sa är kalla bruna dvärgar de svåraste att upptäcka, och olyckan är en av de 50 kallaste.

Men det är färgen som är det mest fascinerande: trots att den är mycket kall har den en blåare färg än andra bruna dvärgar. Och vanligtvis är de kallaste sakerna i universum röda. Astronomer tror att orsaken till denna färg är dess ålder: det är en mycket gammal himlakropp som kan ha bildats när universums kemiska sammansättning var annorlunda. Detta gör olyckan mycket viktig för att förstå hur Vintergatan såg ut för miljarder år sedan.

Olyckans upptäckt har fått forskarna att inse något annat viktigt: bruna dvärgar är inte statiska, utan rör sig runt i universum, och det ganska snabbt.


Lämna en kommentar