Det finns ett ”levande” bläck – det är vad det är gjort av


Vetenskapsmän arbetar på ett hållbart, anpassningsbart och självständigt material - det är vad det nya "levande" bläcket är gjort av

Det finns kombinationer som vi aldrig hade förväntat oss. Som bilar som drivs av majs, sugrör av bambu eller vanillin som framställs av plast. Men de finns, de fungerar och de är miljövänliga.

En av dessa kombinationer är dock ännu mer ovanlig: forskarna har uppfunnit ett levande bläck, eftersom det är tillverkat av Escherichia Coli-bakterier.

Forskarnas studie

Mikroberna i Escherichia Coli har använts för att skapa detta bläck, och det har visat sig vara en stor framgång: när det skrivs ut, och därför under tryck, flyter det som tandkräm och kan 3D-skrivas ut i små former - cirkel, kvadrat och kon - som har en glänsande färg som gelé.

Det finns redan bläck med "levande" beståndsdelar i grunden: för några år sedan skapades ett bläck av ett algextrakt, polymerer som hyaluronsyra och rökt kiseldioxid. Men det här är det första bläcket som tillverkas enbart av genetiskt modifierade levande element.

Forskarna låter bakteriekulturer producera bläcket själva, som när det samlas upp från den vätska som det föddes i får en geléartad konsistens, perfekt för 3D-skrivare.

Den vetenskapliga tidskriften Nature Communications har publicerat en första publikation, men forskningen om detta nya material är fortfarande i sin linda. Forskarna tänker dock stort, och inte bara på ett bläck som används i böcker: det skulle kunna vara ett förnybart material av stor betydelse för framtida konstruktioner på jorden och i rymden, eftersom det är levande och kan växa och "läka" sig självt.


Användningarna för bläck

Biologiska bläck av det här slaget har storslagna ambitioner: de utvidgar fokus för genetiskt modifierade levande material. Till skillnad från strukturer av betong eller plast är de som är gjorda av levande element fristående, anpassar sig till miljön och kan regenerera - åtminstone är det målet.

Mikrober kan inte ensamma skapa tydliga, stabila former, så de är beroende av polymera "ställningar". Men polymerer kan förändra bläckets egenskaper på ett oönskat sätt, de måste vara biokompatibla så att de inte dödar mikrober och framför allt måste de vara förnybara, vilket de ofta inte är eftersom de, som polyeten, kommer från olja.

Det är därför forskare försöker avskaffa polymerer och framställa substanser som enbart består av mikrober och därför är mer geléartade. Ämnen som kan absorbera mycket vatten, men som inte kan stå på egen hand. Lösningen var fibrin: en naturlig polymer som människor och djur använder för att koagulera. Forskarna modifierade Escherichia Coli-bakterier genetiskt för att producera fibrin, vilket gjorde bläcket mer stabilt.

Det är förstås fortfarande långt kvar: bläcket är inte motståndskraftigt mot uttorkning och är för närvarande inte tillräckligt stabilt för att kunna användas som grund för byggnader. Men forskarna är mycket övertygade om möjligheterna med detta levande bläck. Det skulle inte heller vara första gången som en bakterie hjälper miljön.


Lämna en kommentar