Vad är en Vault-app och använder ditt barn en?

En valvapp, även känd som ett spökfoto, lockbete eller bildvalapp, är bland annat ett verktyg som människor kan använda för att dölja bilder, videor och ibland samtal och texter. Vanligtvis ser en valvapp ut som en miniräknare, men när du anger en hemlig kod låses upp en massa ofta salabla foton och videor. Vault-appar är populära bland ungdomar som använder dem för att dölja aktivitet, som sexting, från sina föräldrar. De är också användbara för att förhindra att en nyfiken vän kikar in i din fotorulle och ser något du vill hålla privat.

Vissa valvappar kan också ta foton och videor i hemlighet med skärmen avstängd och inget slutarljud. Och slutligen låter vissa appar till och med ett larm eller tar en bild med den framåtvända kameran om någon försöker bryta sig in i valvet.

Om du är förälder bör du veta om ditt barn använder någon av dessa appar för att skicka eller ta emot sex eller ta foton eller videor av andra utan att de vet det. Att dela nakenbilder med andra betyder att du inte längre har kontroll över dem, och de kan hamna i att flyta runt på Internet och orsaka förlägenhet eller till och med påverka framtida universitet eller jobbutsikter. I värsta fall kan delning av nakenbilder med minderåriga få dina barn i allvarliga juridiska problem, trots att de själva är minderåriga.

Så här tar du reda på om ditt barn har laddat ner och använt en valvapp. Tänk på att det kan finnas en oskyldig anledning till det, till exempel integritetsproblem, men det är värt att ha konversationen.


Exempel på Vault-appar

Arkiv- eller spökfotoappar förklarar sig som en annan typ av app, ofta som en miniräknare, idén är att snoopers kommer att svepa förbi en sådan vardaglig app.

Tips: Kontrollera om ditt barns smartphone har mer än en räkneapp. Det finns otaliga alternativ: Smart Hide Calculator, Calculator Vault - Gallery Lock, Calculator - Vault for Photo - du får idén.

Kalendrar är en annan favoritförklädnad, och det finns mer subtila appnamn som Secret Safe Lock Vault Manager, AppLock eller KeepSafe. Alla dessa kräver ett lösenord för att få tillgång till innehållet i valvet. Vissa valvappar kan dölja vem en person ringer eller skickar textmeddelanden, till exempel privat SMS & samtal och CoverMe. (Marknadsförs också för wannabe-fuskare för att täcka sina spår.)

Så här hittar du Vault-appar på iPhones

Börja med att söka i App Store efter nyckelord som valv, lockbete, spökfoto och hemliga eller dolda mappar för att förstå vad som finns där ute. Om ditt barn har laddat ner en app kommer det att stå Öppen bredvid den; annars kommer det att sägas Skaffa sig. Du kan också se vilka appar de har laddat ner genom att gå till app Store och knacka uppdateringar > Köpt. Slå upp appbeskrivningarna för att få mer information om alla som ser misstänkta ut eller är dubbletter av andra appar (miniräknare, kalendrar etc.).

Ett annat sätt att röka ut en valv-app är genom att gå till inställningar > Sekretess > Kamera, där du kan se vilka appar som har använt kameran.


Hur man hittar Arkivappar på Android

På Android, sök i Google Play-butiken med hjälp av de nyckelord som vi har nämnt i det här inlägget (valv, spökfoto, lura och liknande). Om ditt barn har laddat ner en app kommer det att stå Öppen or uppdatering bredvid den. Om inte, kommer det att sägas installera eller ett pris, om det inte är gratis.


Överväg att genomföra föräldrakontroll

Naturligtvis är förebyggande det bästa läkemedlet, det bästa sättet att hålla dessa appar från sina telefoner är att använda föräldrakontroll, om tillgängligt. Din familjeplan kan ha ett alternativ att kräva att barn begär behörighet att ladda ner en app; kontakta din operatör för mer information.

Apple har en funktion som heter Ask to Buy, där den utsedda familjearrangören godkänner appnedladdningar för barn. Android har föräldrakontroll som du kan ställa in på smartphones och surfplattor för att blockera appnedladdningar baserat på deras betyg (E för alla till 18+).

Dessa kontroller är inte ett universalmedel, men tillsammans med uppriktiga konversationer kommer det att gå långt för att hålla dina barn säkra.

Lämna en kommentar