Så här kör du widgets på ditt Mac-skrivbord

Apple avbröt Dashboard och Widgets med macOS Catalina 2014 och förlitar sig istället på Notification Center. Men många äldre Mac-datorer använder fortfarande och är beroende av Dashboard.

En av de mest populära funktionerna från äldre versionen av macOS är Dashboard, en fristående skrivbord fylld med miniprogram som kallas "Widgets". Med miniräknare, ordböcker, kalendrar, anteckningsblock och väderdisplayer, bland andra appar, innehöll widgets rutininformation på ett bekvämt ställe.

Widgets finns i instrumentpanelen och kan inte komma åt system- eller användardata utanför den miljön. Vissa användare, särskilt utvecklare, föredrar att komma åt sina widgets direkt på skrivbordet. Lyckligtvis finns det ett sätt att göra detta. Du kan dra nytta av samma Terminal-trick som Apple-utvecklare använder för att bygga widgets i en skrivbordsmiljö.

Lewis Mulatero / Getty Images


Använd Terminal för att aktivera Dashboard Development Mode

Följ dessa instruktioner om du vill flytta en widget till skrivbordet:

 1. Starta Terminal, beläget i / Program/Utilities/.

 2. Ange följande kommandorad i Terminal.

  standardinställningar skriver com.apple.dashboard devmode JA

  Du kan kopiera och klistra in texten i Terminal eller skriva in texten som visas. Kommandot är en enda textrad, men din webbläsare kan dela upp den i flera rader. Var noga med att ange kommandot som en rad i Terminal-applikationen.

 3. Press Till New Earth eller gå tillbaka på tangentbordet.

 4. Ange följande text i Terminal. Om du skriver in texten istället för att kopiera och klistra in den, se till att matcha texten.

 5. Press Till New Earth or avkastning. Dock försvinner ett ögonblick och dyker sedan upp igen.

 6. Ange följande text i Terminal.

 7. Press Till New Earth or återvända. Kommandot exit gör att Terminal avslutar den aktuella sessionen. Du kan sedan avsluta Terminal-applikationen.

Hur man flyttar en widget till skrivbordet

MacOS Mountain Lion och senare versioner kräver ytterligare ett steg. Som standard anses Dashboard vara en del av Mission Control och behandlas som ett mellanslag. Du måste först tvinga Mission Control att inte flytta instrumentpanelen till ett utrymme:

 1. Starta Systeminställningar genom att välja ikonen från Dock-ikonen eller välja Systeminställningar från Apple-menyn.

 2. Välj Mission Control preferensrutan.

 3. Ta bort bocken från den märkta artikeln Visa instrumentpanelen som mellanslag (Mountain Lion eller Mavericks), eller använd rullgardinsmenyn för att ställa in Instrumentpanel för att visa som överlagring (Yosemite och senare).

Om du vill flytta widgetar till skrivbordet på macOS Mountain Lion eller tidigare versioner, fortsätt till nästa uppsättning instruktioner.


Hur man flyttar en widget till skrivbordet (Mountain Lion eller tidigare)

 1. Press F12 på tangentbordet (på vissa tangentbord kan du behöva hålla ner funktionsknappen eller se till att tangentbordet är aktiverat med F-Lock). Alternativt väljer du Dashboard ikonen i Dock.

 2. Välj en widget genom att välja den och hålla ner musknappen. Håll fortfarande musknappen och flytta widgeten något. Fortsätt hålla musknappen tills slutet av nästa steg.

 3. Press F12 och dra widgeten till önskad plats på skrivbordet. När widgeten är där du vill ha den släpper du musknappen.

Widgetar som du flyttar till skrivbordet finns alltid framför skrivbordet och alla applikationer eller fönster du kan öppna. Av den anledningen kanske det inte är den bästa idén att flytta en widget till skrivbordet om din Mac har en liten skärm. Du behöver gott om plats för att detta trick ska vara användbart.


Returnera en widget till instrumentpanelen

Om du bestämmer dig för att du inte vill att en widget ska ha permanent uppehållstillstånd på ditt skrivbord kan du returnera widgeten till instrumentpanelen genom att vända processen.

 1. Välj en widget på skrivbordet genom att klicka på den och hålla ner musknappen. Håll fortfarande musknappen och flytta widgeten något. Fortsätt hålla musknappen tills slutet av nästa steg.

 2. Press F12 och dra widgeten till den plats du väljer i Dashboard. När widgeten är där du vill ha den släpper du musknappen.

 3. Press F12 om igen. Den valda widgeten försvinner tillsammans med Dashboard-miljön.

Använd Terminal för att inaktivera utvecklingsläge för instrumentpanelen

 1. Starta terminal, ligger i /tillämpningar/Utilities/.

 2. Ange följande text i Terminal som en rad.

  standardinställningar skriver com.apple.das

 3. Press Till New Earth or avkastning.

 4. Ange följande text i Terminal. Var noga med att matcha fallet med texten.

 5. Press Till New Earth or avkastning. Dock försvinner ett ögonblick och dyker sedan upp igen.

 6. Ange följande text i Terminal.

 7. Press Till New Earth or avkastning. Kommandot exit gör att Terminal avslutar den aktuella sessionen. Du kan sedan avsluta Terminal-applikationen.

Lämna en kommentar